Koe uusi yle.fi

Sipilän ja Stubbin epäselvät lausunnot veivät liittojen tuen: "Maan hallitukseen ei kerta kaikkiaan luoteta"

Neljäkymmentä prosenttia SAK:n jäsenistöstä jättäytyi uuden yhteiskuntasopimuksen ulkopuolelle. Lisäksi useat liitot asettivat tiukat reunaehdot neuvotteluiden jatkamiselle.

Kotimaa
SAK:n logo.
Petteri Paalasmaa / AOP

SAK:n liittojen superperjantaista tuli odotettuakin dramaattisempi.

Auto- ja kuljetusalan kielteinen kanta on ollut tiedossa jo yhteiskuntasopimuksen alkutaipaleesta asti. Yllättävää ei ollut sekään, että SAK-perheen vasemmistolaisin osa, Rakennusliitto ja elintarvikeala hylkäsivät neuvottelutuloksen.

Odottamatonta oli, että SAK:n suurliitto, 230 000 jäsenen Palvelualojen ammattiliitto PAM päätti jättäytyä keskusjärjestöjen solmiman sopimuksen ulkopuolelle, vastoin puheenjohtajansa suositusta.

– Meidän hallitus keskusteli kolme tuntia ja kyllä se pääasiallinen syy oli se, että luottamusta maan hallitukseen ei kerta kaikkiaan jäsenten parissa löydy, puheenjohtaja Ann Selin sanoi.

Palvelualojen liitossa epäiltiin, että hallitus tekisi lisäleikkaukset joka tapauksessa oli yhteiskuntasopimusta tai ei.

– PAM ei halua olla mukana sopimassa lisäleikkauksista. Jos hallitus ne kuitenkin toteuttaa, niin se on sitten hallituksen omissa käsissä, Selin selitti PAM:in hallituksen kantaa.

"Jos lisäleikkauksia ei peruta, sopimusta ei tule "

Ministerit ja hallituspuolueiden kansanedustajat ehtivät jo kiitellä neuvottelutulosta sopimusyhteiskunnan voitoksi alkuviikosta.

Perjantain kokousten perusteella sovusta ollaan kaukana. Nekin liitot, jotka hyväksyivät neuvottelutuloksen, asettivat sille ankaria reunaehtoja.

160 000:n jäsenen Metalli edellytti, että hallitus toteuttaa sopimuksen sovitusti.

– Tämä tarkoittaa pakkolakien poistamista, puolentoista miljardin euron leikkauksista ja veronkorotuksista luopumista, sekä hallitusohjelmassa mainittujen veronkevennysten toteuttamista. Mikäli näin ei tapahdu, Metalliliitto irtautuu neuvotteluista, puheenjohtaja Riku Aalto sanoi.

Myös Paperiliitto, Puuliitto ja Sähköliitto vaativat hallitusta selkeästi vetämään lisäleikkaukset pois.

Hallitus ei kommentoi

Puheenjohtaja Lauri Lyly on suositellut SAK:n hallitukselle, että se hyväksyisi yhteiskuntasopimuksen, jota sopimuspapereissa kutsutaan nyt kilpailukykysopimukseksi.

Silti 40 prosenttia SAK:n jäsenistöstä on nyt päättänyt jäädä sopimuksen ulkopuolelle. Se on Lylyn mielestä erittäin paljon. Hän ei kuitenkaan vielä arvioi, mikä on lopputulos.

– Harkitsemme maanantaina SAK:n hallituksessa, lähdemmekö neuvottelemaan, hän sanoi iltapäivällä.

Myös työnantajien EK jätti kommentoinnin maanantaille. Heti neuvottelutuloksen sopimisen jälkeen EK edellytti, että kaikkien osapuolten on oltava sopimuksessa mukana.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei halunnut kommentoida ammattiliittojen ratkaisuja iltapäivällä.