1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Metsähallitus vastaa luontoväelle: Evon luontoon ei kohdistu uusia uhkia

Metsähallituksen viestintäjohtaja Juha Mäkinen tyrmää pelot, että metsähallituslain uudistuksen myötä retkeilyalueisiin kohdistuu kasvavia hakkuupaineita. Hän ei myöskään usko, että Metsähallituksen luontopalvelut heikkenevät niin, että nykytasosta pitää tinkiä. Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila kehottaa laittamaan jäitä hattuun kuumenneessa keskustelussa.

Kotimaan uutiset
Patikkareittiä Hämeenlinnassa Evolla Kalliojärven rannalla
Markku Karvonen / Yle

Metsähallituslain uudistukseen liittyvässä keskustelussa Hämeenlinnan Evon kaltaiset retkeilyalueet ovat olleet esimerkkinä ulkoilijoille tärkeistä valtion maista, joilla ei ole luonnonsuojelulain kaltaista suojaa, ja jotka voivat joutua kovenevien tuottovaatimusten kohteeksi. Siksi mm. Suomen luonnonsuojeluliitto on vaatinut retkeilyalueiden siirtämistä pois intensiivisestä metsätalouskäytöstä.

Viimeistään Helsingin Sanomien uutisoimat maa- ja metsätalousvaliokuntaan tuodut viime hetken muutokset lakiesitykseen pillastuttivat luontoväen. Yle Hämeenlinnan haastattelema Suomen luonnonsuojeluliiton johtava asiantuntija Ilpo Kuronen nosti esiin kaksi päähuolta. Toinen on valtion kasvava rahantarve ja tuottovaatimukset, jotka näkyvät luonnonvarojen käytössä. Toinen on Luontopalvelut-yksikön asema ja rahoitus, jottei retkeilijöiden käytössä oleva palvelutaso romahda. Metsähallituksen viestintäjohtaja Juha Mäkinen tyynnyttelee pelkoja, joihin hän sanoo liittyvän paljon vääriä käsityksiä.

”Virkistyskäyttöön ei ole tulossa muutoksia”

– Tähän metsähallituslain uudistamiseen liittyy valtava määrä turhia pelkoja ja vääriäkin tulkintoja, jopa isojen medioiden piirissä, koskien mm. ympäristöministeriön rahoitusta. Ne ovat onneksi turhia pelkoja. Luonnonsuojelulakeihin ja luonnonsuojelualueiden asemaan ei ole tulossa mitään muutoksia, kuten vaikka virkistyskäyttöön. Ei ole mitään tietoa tällaisista muutoksista, joten niistä ei ole pelkoa, sanoo Juha Mäkinen.

– Esimerkkinä kun on Evon retkeilyalue, ei siellä tule muuttumaan mikään muu kuin vähäisiä metsätaloustoimia tekevien henkilöiden yksikön nimi. Evolla on melko tuore ympäristöministeriön vahvistama hoito- ja käyttösuunnitelma, joka on melko pitkään voimassa. Siellä on mm. määritelty hakkuusuunnitelma, joka ei tule tässä muuttumaan. Jos se muuttuu tulevaisuudessa, tuskin hakkuut ainakaan nousemaan tulevat. Eli Evolla ei muutu mikään, ehkä ei muuallakaan.

”Rahoitus ja organisaatio ovat eri asia”

Onko väärä käsitys, että Evo ja muut retkeilyalueet joutuvat muuttuvien tuottovaatimusten kohteeksi, tai että luontopalveluita heikentyvät niin, että retkeilijät siitä kärsivät?

– Tässä ei ole missään vaiheessa ollut esillä, että ministeriöiden rahoitus retkeily- tai luonnonsuojelualueiden hoitoon muuttuisi, ainakaan metsähallituslain uudistushankkeessa. Tässä ovat sekoittuneet luontopalveluiden rahoitus ja joidenkin henkilöiden asema, kun on puhuttu Metsähallituksen johtamisen ja organisaation selkiyttämisestä. Se on eri asia kuin rahoitus.

– Työt siellä tehdään edelleenkin ja rahaa niihin tulee. Ei se ihan riittävä ole ollut tähänkään asti, ja enemmän saisi tulla jatkossa, mutta näihin tasoihin laki ei vaikuta mitenkään, korostaa Juha Mäkinen.

Sirkka-Liisa Anttila: Lakiuudistuksella on tehty turhaan politiikkaa

Keskustan hämäläinen kansanedustaja ja entinen maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila syyttää luontojärjestöjä väärän tiedon levittämisestä kiistelyssä tulevasta metsähallituslaista. Anttilan mukaan hallituksen lakiesitys ei johda lisääntyviin hakkuisiin ja luontopalveluiden heikentämiseen.

– Ei niille ole mitään uhkaa tulossa. Tässä on luotu osittain keinotekoinen uhka, joka yrittää kärjistää tilannetta turhaan. Olen surullinen siitä, koska meillä on nimenomaan onnistuttu Metsähallituksen toimesta ja sisällä yhdistämään talousmetsistä saatava tuotto ja sillä ihmisille annettavat erilaiset mahdollisuudet, kuten luontoreitit ja taukotuvat. Tähän ei käsittääkseni ole tulossa minkäänlaista muutosta, joten nyt pitäisi laittaa jäitä hattuun, sanoo Sirkka-Liisa Anttila.