Yllättävä käänne O. J. Simpsonin murhajutussa – löytyikö surma-ase vihdoin?

Jalkapallotähti vapautettiin murhasyytteistä, eikä häntä lain mukaan voida enää haastaa oikeuteen, vaikka veitsessä olisi jälkiä entisen vaimon ja tämän ystävän verestä.

Ulkomaat
O. J. Simpson vangin asussa
O.J. Simpson vuonna 2013 kuulemisessa, jossa hän yritti saada uuden oikeudenkäynnin ryöstö- ja sieppaustuomionsa kumoamiseksi. Ethan Miller / EPA

Yhdysvaltalaisten lehtitietojen mukaan Los Angelesin poliisi tutkii veitsilöytöä, joka voi antaa uutta valoa vuonna 1994 tehtyyn ja paljon huomiota herättäneeseen murhaan.

Kääntöveitsi löytyi entisen jalkapallotähden ja näyttelijän O. J. Simpsonin aiemmin omistamasta talosta. Simpsonia epäiltiin entisen vaimonsa ja tämän ystävän murhasta, mutta hänet vapautettiin syksyllä 1995.

The Los Angeles Times (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan rakennustyömies oli löytänyt kätketyn veitsen vuosia sitten ja antanut sen poliisille, joka ei sillä hetkellä ollut virkatehtävissä. Hänen kerrotaan vaienneen asiasta viime kuukausiin asti. Lehden tieto on peräisin nimeämättömästä poliisilähteestä.

Simpson kärsii toista tuomiota

Asetta etsittiin surmien jälkeen kuukausia, mutta mikään johtolangoista ei johtanut tulokseen. Simpsonin tiedettiin ostaneen kääntöveitsen ennen verityötä. Sitäkin etsittiin tuloksetta, kunnes puolustus esitteli oikeudessa veitsen, joka vaikutti täysin käyttämättömältä.

Vaikka nyt ilmi tulleesta veitsestä löytyisi Nicole Brown Simpsonin ja Ron Goldmanin verta, Simpson ei joudu enää tuomiolle: osavaltion oikeus ei voi lain mukaan syyttää ketään uudelleen rikoksesta, josta hänet on jo vapautettu.

Vain liittovaltion oikeus voisi tehdä niin, mutta Simpsonin puolustusasianajajiin kuuluneen Carl Douglasin mukaan niin tuskin käy. Hänen mukaansa uusin käänne on perin kummallinen. Hän sanoo, ettei voi ymmärtää, miksi kukaan olisi pimittänyt todistusaineistoa.

Vaikka murhajuttu raukesi, Simpson on vankilassa. Hän kärsii tuomiota vuonna 2007 tekemästään aseellisesta ryöstöstä ja sieppauksesta. Hänem on istuttava ainakin yhdeksän vuotta 33-vuotisesta tuomiosta, ennen kuin hän voi päästä ehdolliseen vapauteen.