Vuosituhannen myrsky viikossa – Etelä-Carolinan jälleenrakennus kestää kauan

Taivaalta valui viikon ajan rankkasade ja Atlantilta iski hurrikaanin jälkiseurauksena myrsky. Ne kohtasivat Etelä-Carolinassa viime lokakuussa. Tuho oli valtaisa tasaisessa maastossa, jossa on normaalisti kuivaa. Paikalliset puhuvat vuosituhannen myrskystä. Jälleenrakennus työllistää pelkästään osavaltion tienrakennusosaston pitkälle ensi syksyyn.

Ulkomaat
Baptistiseurakunnan kirkko Gadsdenissa, puoli vuotta tulvan jälkeen
Baptistiseurakunnan kirkko Gadsdenissa, puoli vuotta tulvan jälkeenPirkko Pöntinen / Yle

Baptistiseurakunnan pastori Tim Driggers meni lokakuun ensimmäisen sunnuntain aamuna vanhaan puukirkkoonsa Gadsdenissa ja pohti, tulisiko kukaan jumalanpalvelukseen, koska vettä oli satanut jo päiväkausia. Kengät kastuivat, kun hän ylitti pienen parkkipaikan.

Vain puoli tuntia myöhemmin pastori Driggers yritti mennä pihan poikki kirkkoon, mutta silloin vesimassat vyöryivät jo auton katon yli. Joen varresta oli kaksi patoa pettänyt.

Pastori Tim Driggers kirkossaan, jonka tulva tuhosi kuukausi ennen 250-vuotisjuhlaa.
Pastori Tim Driggers kirkossaan, jonka tulva tuhosi kuukausi ennen 250-vuotisjuhlaa.Pirkko Pöntinen / Yle

– Kirkon 250-vuotisjuhlan piti olla marraskuussa ja tulva iski lokakuun 4. päivä. Olimme tehneet rakennuksissa paljon työtä vuosipäivän takia ja kaikki se meni hukkaan, päivittelee pastori Driggers pienessä kirkkosalissa, jonka ikivanhat hirsiseinät on saatu kuivatetuiksi.

Seurakunnalla ei ollut tulvavakuutusta, niin kuin tuskin kellään Gadsdenin pikkukaupungissa, osavaltiopääkaupunki Columbian eteläpuolella. Tulvavakuutuksia ei ole tarjolla alueelle, jossa on rutikuivaa vuodet ympäriinsä.

Kodin paikalla tyhjällä tontti

Tien toisella puolen veteraani David Scottille kävi samoin. Rahalle olisi käyttöä, sillä kotitalon paikalla ammottaa tyhjä hiekkatontti.

– Talo piti purkaa. Sisällä oli lähes 70 senttiä vettä. Vesimassat painoivat kaiken ulos. Pohjakerroksessa oli parketin tyyppinen lattia, jossa oli kova pinta. Se ei kestänyt painetta, lattia hajosi täysin ja huonekalutkin pursuivat pihalle. Kaikki piti heittää pois.

Veteraani David Scott. Tässä oli kotitalo vielä lokakuun alussa.
Veteraani David Scott. Tässä oli kotitalo vielä lokakuun alussa.Pirkko Pöntine / Yle

Veteraani Scott väittää tottuneensa kriiseihin. Kaksi kertaa rintamalla Vietnamissa ja kerran Irakissa ovat opettaneet yllätyksiin ja pettymyksiin, mutta kodin menetys ei kuulunut koulutukseen. Se kirpaisi.

– Rakennan uuden. Nyt majailen autotallissa ja pojan talo on onneksi ehjänä tuossa vieressä, pohtii David Scott.

Veden reitti on arvaamaton. Kahdesta vierekkäisestä rakennuksesta toinen voi säilyä ja toinen tuhoutua.

Satoja siltoja tarkistettava

Tulvivaa maisemaa.
Yle

Näköetäisyydellä kirkosta ja omakotialueelta rakennetaan uutta siltaa valtatien risteyksessä. Sen pitäisi valmistua huhtikuussa.

Jo puoli vuotta asukkaat ovat joutuneet tekemään 25 kilometrin lenkin päästäkseen joen toiselle puolen.

Vesimassat vavisuttivat Etelä-Carolinassa satoja siltoja ja tuhosivat kolmisenkymmentä. Yksityisomisteisia patoja hajosi kymmeniä. Kaikki on nyt tarkistettava.

Vaikka tulva aiheutti suuret menetykset, on jälleenrakennus vilkastuttanut osavaltion taloutta ja työllisyyttä.

Pelkästään siltojen ja teiden korjauksiin käytetään 140 miljoonaa dollaria. Rahat tulevat liittovaltiolta ja osavaltiolta.

Suurimmat tappiot Etelä-Carolinassa koituivat maataloudelle. Republikaaninen kuvernööri Nikki Haley kieltäytyi hakemasta viljelijöille liittovaltion korvausta, koska hänen mielestään maatalous ei voi olla erityisasemassa.

Tulvan tuhoamaa autotietä.
Yle