Tusk: Sovun kipinä turvapaikanhakijakriisissä

Turkki on ottanut takaisin kauttaan Kreikkaan matkustaneita turvapaikanhakijoita. EU:n ja Turkin huippukokousta valmisteleva Donald Tusk palasi Ateenasta toiveikkaana.

turvapaikanhakijat
Hymyilevät Tusk ja Davutoğlu kasvokkain. Taustalla auto, jonka keulassa liehuu EU:n lippu.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tapasi Turkin pääministerin Ahmet Davutoğlun Ateenassa torstaina.Trukin pääministerinkanslia / EPA

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan ilmassa on ensimmäisiä merkkejä siitä, että vuoden kestäneessä turvapaikanhakijakriisissä ollaan pääsemässä ratkaisuun.

Tusk johtaa EU:n ja Turkin huippukokousta maanantaina, mitä hän on alustanut neuvottelumatkalla Turkissa ja Balkanilla. Perjantaina hän tapasi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin ja torstaina pääministeri Ahmet Davutoğlun.

– Ensimmäistä kertaa sitten kriisin alkamisen jälkeen näen toivoa eurooppalaisesta konsensuksesta. Jos se toteutetaan, kuten kuuluu, se voi auttaa katkaisemaan turvapaikanhakijoiden virran, Tusk sanoi huippukokouksen osanottajille lähettämässään kirjeessä.

Ensimmäiset palautettiin Kreikasta Turkkiin

EU on vaatinut Turkkia ottamaan Kreikasta takaisin ne, joilla ei ole edellytyksiä turvapaikan saamiseen Euroopasta. Tuskin mukaan edistys on nyt pitkälti kiinni siitä, että Turkki takaa näin tapahtuvan riittävässä määrin.

Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun mukaan hallitus tutkii mahdollisuutta ottaa takaisin muita kuin syyrialaisia turvapaikanhakijoita. Hän mainitsi erityisesti Marokosta, Pakistanista ja Afganistanista tulleet.

Kreikka on vahvistanut, että Kreikasta Turkkiin lähetettiin keskiviikkona 300 pohjoisafrikkalaista vuonna 2002 solmitun sopimuksen mukaisesta. Sitä ei ole koskaan ennen pantu toimeen, Kreikan edustaja sanoi. Hänen mukaansa Kreikka ja Turkki neuvottelevat palautusten nopeuttamisesta.

EU alkoi maksaa Turkille luvattuja miljardeja

Euroopan komissio ilmoitti perjantaina, että Turkki saa ensimmäisen erän EU:n lupaamasta kolmesta miljardista eurosta, jolla Turkin on määrä huolehtia alueelleen paenneista ihmisistä.

400 miljoonan euron ensierä on tarkoitettu humanitaariseen apuun ja koulunkäyntiin, kertoi EU:n Turkin-lähettiläs Hansjörg Haber.

Lähteet: AFP, Reuters