Puolan huippu-upseerit erosivat joukolla

Ilmeisesti kaikkien aselajien johdosta erosi kenraaleja. Syyksi epäillään uuden puolustusministerin puhdistuspolitiikkaa.

Ulkomaat
Antoni Macierewicz
Puolustusministeri Antoni Macierewicz Naton ministerikokouksessa Brysselissä helmikuussa.Olivier Hoslet / EPA

Puolassa viisi korkea-arvoista upseeria on eronnut tällä viikolla yllättäen tehtävistään. Tilanne on hallitukselle erityisen kiusallinen siksi, että se valmistelee läntisen sotilasliiton Naton suuria sotaharjoituksia ja huipputapaamista. Molemmat ovat Puolassa ensi kesänä.

Ilmoittaessaan eroista televisiossa asevoimien edustaja ei täsmentänyt, keitä upseerit ovat. Puolalaisten tiedotusvälineiden mukaan he ovat niin maa- ja ilmavoimien kuin laivaston johdossa olleita kenraaleja ja jopa asevoimien yhteinen esikuntapäällikkö Ireneusz Bartniak.

– Anaconda-harjoitukset ja Naton huippukokous ovat tulossa, ja kapteenit pakenevat aluksesta, suomi varapuolustusministeri Bartosz Kownacki erotietoa.

"Lisää eroja odotettavissa"

Viestimissä arvellaan, että erot voivat olla vastaus uuden puolustusministerin Antoni Macierewiczin toimille.

Hän haluaa puhdistaa asevoimista sosialismin ajan historian kieltämällä ylennykset sotilailta, jotka aloittivat palveluksensa ennen vuotta 1989. Hänen puhdistuslistallaan ovat etenkin ne, jotka saivat sotilasoppia Neuvostoliitossa.

Entisen puolustusministerin Tomasz Siemoniakin mukaan lisää eroja on odotettavissa. Ilmapiiri asevoimissa on erittäin huono, hän sanoo.

Lähteet: AFP