Lapsiasiavaltuutettu: Vesirokkorokote pitäisi antaa kaikille lapsille

Vesirokkorokotteen ottaminen kansalliseen rokoteohjelmaan toisi vuosittain useiden miljoonien eurojen säästöt. Vuosittain vesirokkoon sairastuu noin 57 000 ihmistä.

terveys
Vesirokkorokote.
Toni Pitkänen / Yle

Vesirokkorokote pitäisi ottaa mukaan kansalliseen rokoteohjelmaan, esittää lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Kurttilan mielestä rokote olisi hyvä ainakin kolmesta eri syystä.

– Lasten hyvinvoinnin lisäämiseksi, hoitokustannuksissa säästämiseksi ja vanhempien työpoissaolojen vähentämiseksi vesirokkorokote on kannattava investointi, Kurttila kirjoittaa lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi rokote toisi kansantaloudellista säästöä, koska se on investointi lapsiin ja terveyteen. Rokotteen otto ohjelmaan säästäisi hoitokustannuksista kaksi miljoonaa euroa ja vanhempien työpoissaolojen kustannuksista noin 12 miljoonaa euroa. Rokotteen liittäminen ohjelmaan maksaisi vuoden 2013 laskelmien mukaan noin 4,4 miljoonaa euroa.

Vesirokkorokotteen ottamista kansalliseen rokoteohjelmaan ovat esittäneet aiemmin myös sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä.

Vuosittain vesirokkoon sairastuu noin 57 000 ihmistä. Tilastojen mukaan 90 prosenttia kymmenvuotiaista ja liki kaikki 15-vuotiaat ovat sairastaneet vesirokon.