Vuorovetten prinssin kirjoittaja Pat Conroy on kuollut

Kirjailija kuoli kotonaan Etelä-Carolinassa perjantaina. Hän oli 70-vuotias.

Ulkomaat
Pat Conroy
Pat ConroyErica Berger / AOP

Muun muassa menestysromaani Vuorovetten prinssin kirjoittanut Pat Conroy on kuollut. Kotonaan Yhdysvaltain Etelä-Carolinassa läheistensä läsnä ollessa kuollut Conroy oli 70-vuotias.

Conroyn kustantaja vahvisti kirjailijan kuoleman.

Conroylla oli ollut lukuisia terveysongelmia viime vuosien aikana ja hän oli helmikuussa kertonut sairastavansa haimasyöpää.

Hänen kirjansa ovat maailmanlaajuisesti myyneet yli 20 miljoonaa kappaletta. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Suuri Santini, joka ilmestyi vuonna 1976 sekä Vuorovetten prinssi vuodelta 1986. Vuorovetten prinssi on myynyt ristiriitaisista arvosteluista huolimatta yli 5 miljoonaa kappaletta.

Oscar-ehdokkuus Vuorovetten prinssistä

Sekä Suuresta Santinista että Vuorovetten prinssistä tehtiin myös elokuvat. Elokuvaversiossa Vuorovetten prinssistä näyttelivät Nick Nolte ja Barbara Streisand. Conroy oli mukana käsikirjoittamassa elokuvaa ja oli ehdolla myös parhaan käsikirjoituksen Oscar-palkinnon voittajaksi. Elokuva sai kaikkiaan seitsemän ehdokkuutta.

Myös useista muista Conroyn kirjoista tehtiin elokuvaversiot.

Vaikea isäsuhde

Conroy syntyi 26. lokakuuta 1945. Hän oli vanhin seitsemästä lapsesta, ja lapsena hänen perheensä muutti lukuisia kertoja, sillä hänen isänsä työskenteli armeijassa.

Conroy kertoi useasti vaikeasta suhteestaan isäänsä, joka pahoinpiteli vaimoaan ja lapsiaan. Isänsä vaatimuksesta Conroy opiskeli jonkin aikaa Etelä-Carolinan osavaltion sotilasakatemiassa, mutta ryhtyi kuitenkin myöhemmin opettajaksi.

Myöhemmin hän kirjoitti Salaliitto-nimisen kirjan ajastaan sotilaskoulussa, mikä riitaannutti hänet sen kanssa vuosiksi. Vuonna 2000 hän kuitenkin sai akatemiasta kunnia-arvonimen.

Omaelämäkerrallinen Suuri Santini ja erityisesti sen vuoden 1979 elokuvaversio auttoivat kuitenkin Conroyta sopimaan osittain isänsä kanssa, vaikka tämä ja Conroyn perhe olivat alun perin suuttuneet romaanin julkaisun jälkeen. Elokuvassa pääosaa esitti Robert Duvall.

Conroy oli naimisissa kolme kertaa ja hänellä on kaksi tytärtä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP