Kaija ja Ilkka Erkkilä tekevät puhdasta jälkeä kaduilla – ja Englannissakin miljoona brittiä siivoaa kulmia talven roskista

Kaija ja Ilkka Erkkilä keräsivät aamulenkillään lauantaina "take away ruokapakkauksia", oluttölkkejä, tupakantumppeja ja erilaisia papereita ja pusseja Hämeenlinnan Verkatehtaan kulmilta. Erkkilät ovat Suomen tunnetuin roskatutumista vastaan toimiva pienryhmä. Maailmalla vuoden 2016 suurin katuroskien siivouskampanja on Englannissa. Miljoona brittiä on lupautunut tänä keväänä kerämään roskia saarivaltakunnasta. Kuningattarensa tulevia 90-vuotissyntymäpäiviä varten.

Hämeenlinna
Kaija ja Ilkka Erkkilä keräsivät aamulenkillään pari kassia roskia Hämeenlinnasta
Kaija ja Ilkka Erkkilä keräsivät aamulenkillään maaliskuussa pari kassillista roskia Hämeenlinnassa.Kari Mustonen/ Yle

Kaija ja Ilkka Erkkilä piipahtavat aamulenkillään Hämeenlinnan Verkatehtaan kulmille. Mukana on tyhjiä muovikasseja ja kunnon pihdit ja hanskat roskien keräämistä varten. Erkkilät ovat liikkuneet kaduilla ja puistoissa silmä tarkkana jo viitisen vuotta: aluksi Tampereella ja sen jälkeen Hämeenlinnassa. Omalla esimerkillä halutaan näyttää, että hyvää syntyy. Joskus tosin mutkien kautta, vaivaakaan säästämättä.

Lauantaina 5.3..2016 Erkkilät sattuvat haastattelumme alla tekemään puhdasta jälkeä Hämeenlinnaan kokoontuneille kokoomus vaikuttajille. Verkatehtaalle kokoontuvasta puolueaktivistien joukosta osa ehtii parkkipaikalla nähdä Erkkilöiden keräyksen saalista. Kansanedustaja Kalle Jokinen sanoo itsekin suhtautuvansa roskien vapaaehtoiseen keräilyyn myönteisesti, ja osallistuvansa toisinaan kerää roska päivässä kampanjaan.

Erkkilät keräsivät varttitunnissa kaksi pussillista roskaa Verkatehtaan kulmilta Hämeenlinnassa
Kaksi pussillista roskia jäätikölle levitettynä. Kari Mustonen/ Yle

Erkkilät tunnetaan jo varsin hyvin Suomessa. Maailmallakin he liikkuvat katu- ja ruohonjuuri tasolla. Syksyllä 2015 pariskunta oli lomalla Englannissa ja keräsi viitenä päivänä brittien roskia. Huvikseen ja vakalla tarkoituksella.

– Tämä on meidän missiomme. Uskomme, että muutos on mahdollinen, sanovat Kaija ja Ilkka Erkkilä.

Englannin matkansa jälkeen Erkkilät huomasivat, että Englannissa on hengenheimolaisia pitkin maata.

Jo miljoona brittiä on ilmoittanut olevansa kevättalvella ja kesällä mukana kamppaajassa, jolla Kuningaskunta siistitään kuningatar Elisabeth toisen 90-vuotissyntymäpäivä varten. Virallinen syntymäpäivä on 21.4.2016, mutta seremoniallisia juhlia on myös kesällä 2016. Ilkka kannustaa asiaa Facebook sivuillaankin.

– Hei kaikki/ Hello everybody! Jos oman ympäristösi roskattomuus ja siisteys kiinnostaa, niin käykääpä googlettamassa " Clean for The Queen campaign ". If you are interested in tidy environment, so check out the campaign. The Prime Minister, David Cameron said he was delighted that people in his West Oxfordshire constituency were " joining the UK´s biggest anti-litter campaign ahead of The Queen's 90th birthday ".

Kuningattaren syntymäpäivän siivoustalkoot Englannissa keväällä 2016
Kuningatttaren syntymäpäivän siivoustalkoot Englannissa Kari Mustonen/ Yle

Kuningattaren syntymäpäiväkamppanja "Clean for The Queen"on lajissaan ainutlaatuinen. Niin on myös Kaijan ja Ilkan oma toiminta viime vuosilta.

Erkkilät ovat joka suhteessa omassa sarjassaan. Vajaassa viidessä vuodessa roskaa on koottu tuhat kassillista Hämeenlinnassa ja Tampereella.

Helmikuun 2016 loppupuolella kerättyjä tumppeja on ollut 411 300 eli runsaan 20 600 tupakka-askin verran roskaa. Kaikki kirjataan.

Vaikka useimmat kannustavat ja tukevat Erkkilöitä heidän roskaamattomuus missiosaan, kovin paljon seuraajia he eivät ole saaneet. Ehkä jatkuva kerääminen vaatisi pientä vaivaa: kunnon hanskoja ainakin ja ehkä tarttumispihtejäkin. joilla roskat saavat maasta vaivattomasti ylös.

Hämeenlinnassa työtä riittää. Erkkilät ovat kuulleet, että Hämeenlinnassa on kahdeksisen vuotta roskia poiminut eläkkeellä oleva lehtori Muilta osin keräilijäjoukko on ehkä yhden käden sormin laskettavissa. Roska päivässä kerääjiä näkee silti silloin tällöin mm. kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio nappasi loppuvuodesta 2015 Hämeenlinnan torin kulmalta tottuneesti pahvisen kahvimukin ja laittoi sen roska-astiaan.