Koe uusi yle.fi

Slovakian pääministeri pyrkii kolmannelle kaudelle pakolaisten avulla

Pääministeri Robert Ficon suurimpia teemoja vaalikampanjassa on ollut kieltäytyminen pakolaisten vastaanottamisesta. Oppositiosta häntä syytetään keskittymisestä pakolaisiin ja oman kansan unohtamisesta.

Ulkomaat
Pääministeri Robert Fico vaalitilaisuudessa Slovakiassa 2. maaliskuuta.
Pääministeri Robert Fico vaalitilaisuudessa Slovakiassa 2. maaliskuuta.Jakub Gavlak / EPA

Slovakiassa järjestetään tänään lauantaina parlamenttivaalit. Voimakkaan nationalistinen pääministeri Robert Fico yrittää varmistaa sosiaalidemokraattiselle puolueelleen toisen perättäisen kauden pääministeripuoleena. Lisäksi Fico oli pääministeri vuosina 2006 - 2010.

Ficon Smer-SD-puolueella on nyt Slovakian 150-paikkaisessa parlamentissa 83 paikkaa. Kannatuskyselyjen perusteella arvellaan Smer-SD:n menettävän enemmistönsä ja jäävän 65 - 70 paikkaan.

Ficon puolue on ryvettynyt korruptioskandaalissa ja häntä syytetään myös tavallisten työntekijöiden ongelmien unohtamisesta. Vaikka maan talous kasvaa hyvää vauhtia, työttömyys on yhä yli kymmenen prosentin lukemissa, alueelliset hyvinvointierot ovat suuret samaan aikaan, kun terveydenhuolto ja koululaitos ovat suuren uudistuksen tarpeessa.

Kovaa puhetta muslimeista

Tunnettuna populistina Fico on ottanut tärkeäksi vaaliteemakseen rajun pakolaisvastaisuuden. Puheissaan hän on arvellut, että pakolaisten joukossa maahan tulisi terrori-iskuja suunnittelevia jihadisteja.

– Emme tuo yhtä ainutta muslimia Slovakiaan, emme luo tänne muslimiyhteisöjä, koska ne aiheuttavat vakavan turvallisuusriskin, hän julisti vaalipuheessaan Bratislavan keskustassa.

Robert Ficon vaalijuliste Bratislavassa, Slovakiassa 4. maaliskuuta.
Robert Ficon vaalijuliste Bratislavassa, Slovakiassa 4. maaliskuuta.Filip Singer / EPA

Slovakian kieltäytyminen EU:n yhteisen pakolaistaakan jakamisesta on hankala muille maille. Asia saa lisää merkitystä vuoden loppupuolella, sillä Slovakia on tuolloin EU:n puheenjohtajamaa.

Ficon ankara pakolaislinja saa kannatusta naapurimaista, Unkarista, Tshekistä ja Puolasta.

Muiden puolueiden mahdollisuudet

Slovakian muissa puolueissa ajatukset pakolaisista ovat samansuuntaiset, joskaan eivät yhtä jyrkät. Monen slovakialaisen mielestä muslimit eivät voi sopeutua pääosin katoliseen Slovakiaan.

Vaikka Smer-SD:tä odottaa vaalitappio, se säilyttänee suurimman puolueen aseman. Hallituksen muodostamiseen se tarvitsisi kumppanin.

Selkaiseksi on povattu mm. Slovakian kansallispuoluetta, joka äärioikeistolaisena jakaa hänen pakolaislinjansa. Myös maltilliset oikeistopuolueet tai keskustalaiset puolueet ovat mahdollisia hallituskumppaneita.

Analyytikoiden mukaan on mahdollista - joskaan ei todennäköistä - että keskusta ja oikeisto liittoutuvat kaataakseen Ficon vallasta.

Lähteet: AFP, Reuters