Koe uusi yle.fi

Moody's arvioi öljyntuottajamaiden talouden heikkenevän

Kaikki Persianlahden maat ovat tarkkailussa luottoluokituksen laskun varalta. Samalla Moody's tarkkailee Venäjän heikkenevää tilannetta.

Ulkomaat
Öljy-yhtiö Aramcon öljykenttä Saudi-Arabian aavikolla.
Öljy-yhtiö Aramcon öljykenttä Saudi-Arabian aavikolla.Ali Haider / EPA

Luottoluokituslaitos Moody's on julkistanut uuden arvioinnin (siirryt toiseen palveluun) öljyntuottajamaiden talouksien kehityksestä. Arvioinnissa on keskitytty tutkimaan alentuneen öljyn hinnan vaikutusta maiden talouteen.

Laitos alensi Bahrainin, Azerbaidzhanin, Omanin ja Kongon tasavallan luottoluokitusta. Samalla kyseiset maat pantiin tarkkailuun mahdollista lisäalennusta varten.

Bahrainin luokitus putosi yhdellä askeleella tasolle Ba1. Tämä tarkoittaa, että maan taloudessa on spekulatiivisiä elementtejä ja kohtalainen luottoriski. Bahrain on saanut viime vuosina julkisista tuloistaan öljystä ja kaasusta 86 prosenttia.

Omanin luokitus laski kaksi pykälää A3:een. Tämä on edelleen melko hyvä luokitus ja merkitsee, että maan luottoriski on vähäinen. Öljy- ja kaasutulot ovat tuoneet Omanille peräti 90 prosenttia valtion tuloista.

Muut Persianlahden öljyvaltiot; Saudi-Arabia, Abu Dhabi, Qatar, Kuwait ja Arabiemiraatit pantiin tarkkailuun mahdollista luokituksen pudottamista varten.

Venäjäkin tarkkailuun

Tarkkailuun pantiin myös Venäjä, jonka julkisista tuloista 43 prosenttia tulee öljystä ja kaasusta. Moody's huomauttaa, että Venäjän hallitus arvioi öljyn tynnyrihinnan pysyvän tänä vuonna 40 dollarin tasossa, kun luottoluokittaja arvioi hinnaksi vain 33 dollaria. Laitos arvioi siis Venäjän hallitusta ylioptimistiseksi.

Moody's toteaa Venäjän kotimaan kysynnän olevan vaisua samaan aikaan, kun maan omat valuuttavarannot hupenevat nopeasti. Viime vuonna valtion Reservirahaston varat hupenivat 38 miljardia dollaria ja jäljelle jäi enää 50 miljardia. Venäjän taloutta haittaavat myös länsimaiden pakotteet.

Lähteet: AFP, Tass