Hyppää sisältöön

Pariskunta matkustaa Keniaan tapaamaan kummilastaan – "potkitaan palloa ja jutellaan, jos ymmärretään toisiamme"

Moni ei koskaan tapaa kehitysyhteistyöjärjestön kautta otettua kummilastaan ja ainoaksi kontaktiksi jäävät silloin tällöin saadut kirjeet. Lietolaiset Marja ja Pertti Ylitalo matkustavat tapaamaan kummipoikaansa Evansia Meibekin kylään Keniaan.

Kuva: Paula Koskinen / Yle

Marja ja Pertti Ylitalo levittävät keittiönsä pöydälle valokuvia ja kirjeitä. Niitä on kertynyt iso pino sen jälkeen, kun pariskunta kymmenen vuotta sitten päätti ryhtyä kenialaislapsen kummeiksi.

– Silloin oli Juha Miedolla kampanja: ”Piretähän me isoot huolta pikkuusista.” Se osui jotenkin sisimpään ja ryhdyimme kummeiksi, Pertti Ylitalo kertoo.

Suomen World Vision oli aloittanut vähän aikaa sitten työt Länsi-Kenian maaseudulla sijaitsevassa Meibekin kylässä. Perheet elivät kädestä suuhun ja keskittyivät henkiinjäämiseen.

Tavoitteena oli rakentaa alueelle vesijohtoverkosto. Ylitalot halusivat osallistua projektin tukemiseen ja päättivät ottaa kummilapsen juuri Meibekistä. 

– Sieltä valikoitui tämän näköinen poika. Kaikkihan he tietysti kivan näköisiä olivat, mutta yksi piti vain valita, Marja Ylitalo sanoo.

Ylitalot ovat saaneet säännöllisesti valokuvia Evansista. Kuvissa hän pitelee tavaroita, joita Ylitalot ovat lähettäneet lahjaksi hänelle ja hänen perheelleen. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Hän näyttää Evansin kummikorttia. Kuvasta katsoo pieni poika, jonka mielipuuhaksi korttiin on kirjattu jalkapallo.

Nyt Evans on 14-vuotias. Ylitalot ovat käyneet hänen kanssaan kirjeenvaihtoa, mutta varsinainen keskustelu ja tiedonvaihto on jäänyt melko vähäiseksi. Posti on tuonut Lietoon lähinnä piirustuksia.

– He opettelevat siellä englantia, mutta aika hitaalla tempolla. Piirustukset koskevat lähinnä hänen perhettään, heidän työtään ja eläimiään, Marja Ylitalo kertoo.

Tämä on tuorein kuva Evansista. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Pariskunta kertoo käyneensä Keniassa kerran aikaisemminkin, mutta silloin koko Meibekin kylää ei löytynyt lainkaan.

– Sitä paikkaa ei löydy kartasta. Kenialaiset olivat aika hämillään, että missä Meibek on, Marja Ylitalo sanoo.

Oli vähän hölmö olo, että meillä on kummipoika täällä, muttei tiedetä missä.

Pertti Ylitalo

– Oli vähän hölmö olo, että meillä on kummipoika täällä, muttei tiedetä missä. Nyt tiedetään enemmän, Pertti Ylitalo jatkaa.

Lento Keniaan lähtee tasan viikon päästä. Valtavia odotuksia Suomen World Visionin järjestämälle matkalle ei ole, mutta Ylitaloja kiinnostaa Evansin tapaamisen lisäksi alueen vesiprojekti.

Vesijohtoverkoston rakentaminen on onnistunut: nyt alueella on yli 160 kilometriä vesijohtoja.

– Meillä kun se vesi on, emme käsitä, kuinka tärkeää se todella on. On hienoa nähdä, kuinka projekti on edennyt, Pertti Ylitalo sanoo.

– Leikimme, potkimme palloa ja keskustelemme sen verran, mitä ymmärrämme toisiamme, Marja Ylitalo lisää.