Taidejoogassa ajatus on asentoa tärkeämpi: "Teos voi inspiroida liikettä"

Taide luo jokaisen katsojan mielessä omanlaisensa kokemuksen. Myös jooga keskittyy mieleen. Yhdessä ne saavat taiteenkin liikkeelle.

kuvataide
joogaa taidemuseossa
Päivi Meritähti / Yle

Jooga perustuu kehon ja mielen yhteyteen. Samaan yhteyteen sopii myös kokemus taiteesta.

Porin taidemuseossa herätellään liikuttavia taidekokemuksia kevään ja kesän ajan kukkasten ympäröimänä. Keskeisessä roolissa on teos, jossa katsoja on sisällä luolassa ja näkee ulkopuolella valoa ja kukkasia.

– Auringon valo ja maasta tulevat ravinteet synnyttävät kasvun liikkeen. Se lähtee sisältä ja voi näkyä ulospäin erilaisina vartalon liikkeinä, Rauno Lehtonen kertoo.

Taidemuseon joogassa liikkeet ovat opettajan ohjaamia. Jokainen voi silti löytää oman ilmaisumuotonsa.

– Sinua ulkopuolelta katsova ei näe sitä yhteyttä, joka mielessäsi liikkeellä ja taideteoksella on. Taidejooga tapahtuukin ensisijaisesti mielen sisällä.

Taiteen harrastajat ensimmäistä kertaa joogassa

Rauno Lehtonen sai ajatuksen taiteen ja joogan kokemusten yhdistämisestä pari vuotta sitten. Hänen lisäkseen muutkin Porin joogayhdistyksen opettajat ovat ohjanneet suosittuja mielen harjoituksia taidemuseon näyttelyissä.

– Tässä tehdään taidetta tunnetuksi joogaajille ja samalla taiteen kokijat voivat tutustua joogaan. Näyttely on avoinna yleisölle koko harjoituksen ajan. Harjoitukseen osallistuu paljon myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole ikinä ennen käyneet joogassa, Lehtonen kertoo.