Hyppää sisältöön

Kyllästyttääkö rairuoho? Myös oksilla voi saada vehreyttä pääsiäiseen

Koteja koristavat rairuohot tai erilaiset viljat kylvetään yleensä noin viikkoa ennen pääsiäistä. Mikäli vehreyteen etsii vaihtelua, voi maljakkoon kerätä tänä viikonloppuna pensaiden ja puiden oksia. Pääsiäiseen mennessä niihin pitäisi puhjeta lehtiä, vinkkaa puutarhuri Ari Vainionpää.

Kuva: Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Koivu, syreeni, erilaiset angervot, mustikanvarvut, puolukanvarvut, viinimarjapensaat sekä omena- ja kirsikkapuut. Puutarhuri Ari Vainionpää listaa esimerkkejä puun ja pensaiden oksista, joilla voi hakea vaihtelua pääsiäiseen.

– Tänä viikonloppuna on hyvä aika kerätä, jotta ne ehtivät saada pääsiäiseksi lehtivihreää, kertoo Aspegrenin puutarhassa työskentelevä Vainionpää.

Esimerkiksi omenapuusta hän leikkaa oksia oksasaksilla. Leikkaus on pystysuora. Se sulkee tiehyet, eli vesi ja ravinteet eivät pääse kulkemaan. Siksi oksan päähän on tehtävä uusi imupinta

– Kannattaa tehdä terävällä veitsellä viisto leikkaus.

Kuva: Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Tämän jälkeen oksat laitetaan vedellä täytettyyn maljakkoon. Mukaan kannattaa laittaa kukkaravinnetta.

– Kotikutoisempi vaihtoehto on sokeri. Veden voisi vaihtaa kerran viikossa, Vainionpää vinkkaa.

Oksat tulisi säilyttää valoisalla paikalla: esimerkiksi ikkunaa lähellä olevalla pöydällä tai ikkunalaudalla.

"Varovasti ohkaisia kärkioksia"

Vainio toteaa, että luonto ja puutarha tarjoavat lukemattomia vaihtoehtoja. Hän kannustaa kokeilemaan mutta myös kunnioittamaan luontoa.

– Pitäisi ottaa varovasti ohkaisia kärkioksia, mieluiten edellisvuoden kasvustoa. Esimerkiksi koivusta ja kirsikkapuusta ei kannata sahata isoja oksia. Niissä ravinteet ovat jo lähteneet virtaamaan. Voi käydä niin, että ne lähtevät vuotamaan ja kuivuvat.

Oksat kestävät vehreinä selvästi rairuohoa ja viljoja pidempään.

– Pääsiäiseen mennessä näissä on vihreää. Kevään aikana ne on mahdollista saada myös kukkimaan. Kunhan kerää kesällä aikaisin kukkivia, Vainionpää muistuttaa.