yle.fi-etusivu

Sipilä: Valtion omistuksissa miljardeja euroja laiskaa pääomaa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan valtio-omisteisissa yhtiöissä on miljardeja euroja laiskaa pääomaa, jota voitaisiin sijoittaa nykyistä tuottavammin.

Kotimaa
Pääministeri Juha Sipilä.
Yle

Hallitus valmistelee parhaillaan uusia linjauksia valtion yhteensä noin 30 miljardin euron arvoisten yhtiöiden omistuksesta. Pääministeri Juha Sipilä arvioi TV1:n Ykkösaamussa että valtion taseessa on laiskaa pääomaa, jota hallitus haluaa saada parempaan käyttöön.

– Kyllä sitä on miljardikaupalla. Me pystyisimme kyllä nykyistä paljon tehokkaammin käyttämään näitä pääomia. Silloin kun meillä on budjetin puolella alijäämää, meidän pitäisi miettiä onko valtion omaisuudessa jotain sellaista, josta voisimme saada enemmän tehoja irti.

Valtion omistajaohjauksen uutta strategiaa valmistellaan pääministerin johdolla. Omistusten uudelleenjärjestelyistä haetaan rahoitusta mm. hallituksen kärkihankkeisiin. Sipilä sanoo olevansa innostunut pohdinnassa olevista uusista mahdollisuuksista.

– Minulle on vieras ajatus että ainoastaan Kekkosen aikana olisi osattu tehdä omistajaratkaisuja, joilla luodaan jotain uutta.

– Näen valtio-omistajuudelle paljon uusia tehtäviä. Esimerkiksi soteuudistukseen yhteydessä tarvitaan yhtenäiset tietojärjestelmät, siellä voisi ainakin aluksi valtiolla olla jokin rooli.

– Olemme myös rakentamassa innovaatiopankkia, josta voitaisiin puolustaa patentteja sekä ostaa ja myydä niitä. Siinä voisi valtiolla olla jokin rooli. Paljon sijoitusmahdollisuuksia on myös älykkäissä sähköverkoissa sekä älykkäässä liikenteessä ja kaupungeissa.

Valtion tulisikin sijoittaa erityisesti uutta yritystoimintaa synnyttävään toimintaan, sanoo Sipilä.

Sipilä: Monopoleja ei myydä

Pääministerin mukaan valtion omistuksia tarkastellaan paitsi huoltovarmuuden ja niiden strategisen merkittävyyden, myös työllistämisen ja tuottavuuden näkökulmasta.

– Meillä on sellaista yritystoimintaa, joka täytyy ehdottomasti pitää sataprosenttisesti valtion omistuksessa, eli emme missään tapauksessa ole esimerkiksi yksityistämässä monopoleja.

– Samalla kun puolustamme sinivalkoista omistajuutta lähdemme kuitenkin siitä että omistajuus myös tuottaa ja tuo jatkuvaa tuloa valtion budjettiin. Tämä on yksi ohjaavista tekijöistä.

Eduskunnan käsiteltäväksi omistajaohjauksen uudet linjaukset tulevat todennäköisesti huhtikuussa, arvioi Sipilä Ykkösaamussa.