yle.fi-etusivu

Erdogan: Syyriaan perustettava valtava pakolaiskaupunki

Turkin presidentti ratkaisisi pakolaisongelman perustamalla Syyriaan suuren pakolaiskaupungin. Syyriassa tulitauko on ollut voimassa nyt viikon. Sen aikana maassa on yhteenotoissa kuollut satoja ihmisiä.

turvapaikanhakijat
Aleppo, Syyria.
Rami Adham

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan esittää, että Pohjois-Syyriaan perustettaisiin kaupunki majoittamaan maan suurta pakolaisväestöä.

Perjantai-iltana Istanbulissa pitämässään puheessa hän ehdotti, että uusi kaupunki perustettaisiin lähelle Turkin rajaa. Sen rakennukset ja infrastruktuuri rakennettaisiin kansainvälisellä avulla.

Erdogan kertoi puhuneensa asiasta Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kanssa, mutta suunnitelma ei ole toistaiseksi ottanut tulta.

Turkissa on 2,5 - 2,7 miljoonaa syyrialaista pakolaista. Heitä voitaisiin Erdoganin mielestä uudelleenasuttaa uuteen kaupunkiin. Erdogan on aiemmin ehdottanut myös turva-alueen perustamista Syyrian pohjoisrajalle.

Erdoganin mukaan kaupunki voisi olla pinta-alaltaan jopa 4 500 neliökilometriä. Ala on suuri. Esimerkiksi Espoon kaupunki on vain 330 neliökilometrin laajuinen.

Erdogan ei sanonut, kuinka paljon pakolaisia kaupunkiin voisi sijoittua, miten sitä hallinnoitaisiin tai millä aikataululla hanke voitaisiin toteuttaa.

Syyriassa edelleen taisteluita

Syyrian tulitauko on ollut nyt virallisesti voimassa viikon. Maassa on silti edelleen levotonta.

Ihmisoikeusjärjestö Syrian Observatory for Human Rights on arvioinut, että tulitauon kattamilla alueilla on kuluneen viikon aikana kuollut taisteluissa 135 ihmistä.

Niillä Syyrian alueilla, joille tulitauko ei yltä, yhteensä 552 ihmistä on saaanut surmansa väkivaltaisuuksissa.

Lähteet: Reuters, AFP

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiilidioksidipäästöt

Päästötutkimuksen tiedoista ja motiiveista nousi väittely – Tutkija: Minulla on etiikka ja ammattitaito

Työelämä

Tabu tai ainakin noloa tunnustaa – isolla osalla suomalaisista on tylsää töissä

Puoli seitsemän

Nämä ovat suomen kielen vaikeimmat sanat – ne tietää jokainen bussimatkustaja

Vaakakapina

Kun syömishäiriö söi seksuaalisuuden