Onko tämä vapaan lehdistön loppu Turkissa? Katso video

Turkissa poliisi on taltuttanut jo toista päivää kovalla kädellä mielenosoituksia, joissa on puolustettu maan laajalevikkisintä sanomalehteä, Zamania. Tuomioistuin määräsi eilen viranomaiset ottamaan lehden haltuunsa, mutta mitään syytä päätökselle ei kerrottu julkisuuteen.

Ulkomaat
mielenosoittajia Zaman-lehden toimitalon edustalla
Sadat mielenosoittajat kokoontuivat jälleen lauantaina Zaman-lehden toimitalon edustalle Istanbulissa. Lehden päätoimittaja Abdülhamit Bilici tervehti mielenosoittajia. Poliisi hajotti joukkoja kovin ottein.

– Vapaata tiedonvälitystä ei voi hiljentää, huusivat mielenosoittajat jo toista päivää Zaman-lehden toimitalon edustalla Istanbulissa.

Paikalla oli lauantaina noin 500 mielenosoittajaa. Poliisi ampui heitä kohti kumiluoteja ja kyynelkaasua ja käytti vesitykkejä.

Zaman julkaisi vielä ennen poliisin haltuunottoa uhmakkaan painoksen, jonka etusivulla julistettiin mustalla pohjalla: Perustuslaki on lakkautettu toistaiseksi. Lehden mukaan perjantai oli yksi lehdistön historian mustimmista päivistä.

Puolilta öin poliisin monikymmenpäinen iskujoukko tunkeutui toimitaloon, mukanaan kolme oikeuden nimittämää valvojaa: asianajajat Tahsin Kaplan ja Metin Ilhan sekä kirjailija Sezai Şengönül.

Zaman on Turkin laajalevikkisin sanomalehti, noin 650 000 kappaleen levikillään. Sen katsotaan olevan kytköksissä presidentti Recep Tayyip Erdoğania vastustavaan uskonoppineeseen, Fethullah Güleniin. Gülen asuu Yhdysvalloissa, ja hänen ympärilleen muodostunut Hizmet-liike korostaa koulutuksen merkitystä ja edustaa maltillista islamilaisuutta.

Erdoğaniin hallinto on leimannut Gülenin terroristiksi, joka tähtää Erdoğanin syrjäyttämiseen. Hallinto on iskenut useita kertoja Güleniä tukeviin toimijoihin Turkissa. Viimeksi perjantaina pidätettiin neljä yritysjohtajaa syytettyinä Gülenin rahoittamisesta.

Turkin lehdistönvapauden kaventaminen huolettaa länsimaita

Oikeuden eilinen päätös herätti heti huolestuneita reaktioita EU:ssa sekä Yhdysvalloissa. Turkin pääministerin Ahmet Davutoğlun on määrä matkustaa maanantaina Brysseliin EU:n huippukokoukseen.

EU:n laajentumisesta vastaava itävaltalainen komissaari Johannes Hahn sanoi olevansa huolestunut tapahtumista, jotka vaarantavat Turkin edistysaskeleet muilla alueilla. Hahn varoitti Twitterissä, että Turkin – joka on pitkään mielinyt unionin jäseneksi – tulee noudattaa lehdistön vapautta, eikä niistä oikeuksista voi neuvotella.

Toisen päivälehden, Cumhuriyetin, päätoimittaja, Can Dündar ja Ankaran toimituksen päällikkö Erdem Gül vapautettiin viime viikolla odottamaan oikeudenkäyntiä sen jälkeen, kun heitä oli pidetty vankilassa kolmen kuukauden ajan syytettyinä valtiosalaisuuksien julkaisemisesta. Oikeudenkäynti heitä vastaan alkaa kolmen viikon päästä.

Lähteet: AFP, Reuters