Hyppää sisältöön

Orankien pesien laskenta tuotti iloisen yllätyksen

Laskenta kertoo, että Sumatralla elää selvästi enemmän villejä orankeja kuin aiemmin luultiin. Lajia uhkaa silti sukupuutto, koska ihmiset tuhoavat niiden alueita palmuöljyplantaasien tieltä.

Tämä oranki, 11-vuotias Tsunami, ei elä Sumatralla, vaan Kuala Lumpurin eläintarhassa Malesiassa. Kuva: Farzry Ismail / EPA

Luonnossa eläviä sumatranorankeja on enemmän kuin aiemmin on oletettu, osoittaa orankien pesien laskenta. Sen tulos, 14 600 yksilöä, on yli 2,5-kertainen seitsemän vuotta sitten tehtyyn arvioon nähden. Laji on silti edelleen äärimmäisen uhanalainen.

Science Advances (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan odottamattoman suuri määrä johtuu aiempaa kattavammasta laskennasta.Todellinen määrä on epäilemättä pienempi kuin vuonna 2008, sanoo tutkimusryhmää johtanut professori Serge Wich brittiläisestä John Mooresin yliopistosta.

– Orankien lopullinen tuho lähitulevaisuudessa on nyt sentään pelättyä pienempi riski. Tulokset viittaavat myös siihen, että orangit sopeutuvat muutoksiin paremmin kuin luulin, mahdollisesti jossakin määrin jopa metsien kaatamiseen, Wich kuitenkin iloitsee.

Orankeja odottamattomissa paikoissa

Wich oli mukana myös vuoden 2008 tutkimuksessa. Tuolloin rahoitusta ei riittänyt laajojen ja vaikeakulkuisten alueiden kattavaan tutkimiseen, hän kertoo New Scientist (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä. 

Tällä kertaa tutkittiin myös korkeat vuorenrinteet, joilla orankien ei aiemmin oletettu kykenevän elämään. Niitä oli yllättäen palannut myös alueille, jotka ovat toipumassa metsien tuhoamisesta.

Pesät kartoitettiin myös Länsi-Sumatran Tobajärven alueella, jossa orankeja havaittiin ensi kertaa aivan äskettäin.

Yhteisöillä omat tavat

Oranki on maailman suurin puissa elävä nisäkäslaji. Se rakentaa puuhun pesiä, joissa se yöpyy ja lepäilee myös päivisin. Maassa se käy harvoin, vaan liikkuu heilauttelemalla itseään puusta puuhun.

Wich kertoo The Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä, että orangit ovat simpanssien ja muiden isojen apinalajien lailla kirjava joukko. Eri yhteisöillä on omanlaisensa äänet, työkalut ja muut tavat, Wich kertoo.

Hänen mukaansa ensi havainnot korkeilla vuorilla elävistä orangeista antavat olettaa, että ne muun muassa syövät sellaisia kasveja, joihin alavien maiden lajitoverit eivät koske.

Palmuöljyplantaasit iso uhka

Laittomasti sytytetyn palon tuhoja Acehissa. Kuva: Paul Hilton / EPA

Orankeja oli aiemmin kaikkialla Kaakkois-Aasiassa, mutta nykyisin niitä on vain kaksi lajia. Ne elävät Sumatran saarella Indonesiassa sekä Indonesian, Malesian ja Brunein jakamalla Borneon saarella. Siellä arvioidaan olevan 54 000 orankia.

Orankikantaa vaarantavat salametsästys ja poikasten vangitseminen lemmikkieläimiksi sekä ennen kaikkea asuinalueiden häviäminen ihmisten kaataessa ja polttaessa metsää palmuöljyplantaasien tieltä.

Sumatranorankien kannasta häviää vuoteen 2030 mennessä jopa 4 500 yksilöä, jos Acehin maakunnan hallitus totetuttaa laajat plantaasi-, kaivos- ja tiehankkeensa, tutkijat laskevat. 80 prosenttia sumatranorangeista elää Acehissa.