Trump vetää takaisin kidutuspuheitaan

Trump ei enää määräisi sotilaita tekemään vesikidutusta tai surmaamaan siviilejä. Trump ilmoitti asiasta tiedotteellaan.

USA:n presidentinvaali
Donald Trump
Donald TrumpRichard Ellis / EPA

Yhdysvalloissa presidenttiehdokkuuta tavoitteleva liikemies Donald Trump on perunut aikaisempia puheitaan kidutuksesta. Asiasta kertovat yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet, mm. The Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Republikaanipuolueen keskuudessa kampanjaansa käyvä Trump on sanonut useaan kertaan, että presidenttinä hän ottaisi uudestaan käyttöön vesikidutuksen, jota on käytetty muun muassa Guantanamossa terroriepäiltyjen kuulusteluissa. Kuulustelumenetelmä on nykyään kielletty.

Trump on myös sanonut, että terroristien ohella olisi surmattava myös näiden perheenjäsenet.

Kidutus ja siviilien surmaaminen ovat sotarikoksia, jotka muun muassa Geneven sopimus kieltää. Yhdysvallat on allekirjoittanut Geneven sopimuksen.

Eilen perjantaina Trumpin kampanjaorganisaatio julkaisi tiedotteen, jonka mukaan Trump peruu puheitaan. Hän ei määräisi armeijaa toteuttamaan tekoja, jotka rikkoisivat kansainvälisiä tai Yhdysvaltain omia lakeja.

– Ymmärrän, että Yhdysvallat on sitoutunut lakeihin ja sopimuksiin, enkä määräisi sotilaitamme tai muita virkamiehiä rikkomaan näitä lakeja [...]. On selvää, että presidentin on toimittama lakien rajoissa, kuten kaikkien amerikkalaisten, ja minä aion noudattaa näitä velvoitteita, Trump ilmoitti.