1. yle.fi
  2. Uutiset

Avustustyöntekijät brittilehdelle: Calais'n leirissä raiskataan teinipoikia

Leirillä työskenteleviltä vapaaehtoisilta puuttuu taho, jolle he voisivat kertoa havaintojaan. Ranskan poliiseja ne eivät kiinnosta, yksi vapaaehtoisista kertoo The Independent -lehdelle.

turvapaikanhakijat
Poika kahlaa mudassa, taustalla kupoliteltta.
Calais'n leiri on Ranskan pakolaisleireistä tunnetuin, mutta isoja leirejä on muuallakin. Tämä poika kuvattiin tammikuussa Grande-Synthen leirissä lähellä Dunkirkiä.Stephanie Lecocq / EPA

Brittiläisen The Independent (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan Calais'n turvapaikanhakijaleirissä Ranskassa työskennelleiden avustustyöntekijöiden tietoon on tullut useita teini-ikäisten poikien raiskauksia.

Avustustyöntekijät kertovat hoitaneensa puolen vuoden aikana seitsemää 14–16-vuotiasta poikaa, joiden vammat vastasivat heidät kertomaansa raiskausta. Vain yksi suostui lähtemään sairaalaan; muut kieltäytyivät koston pelossa tai häpeästä, työntekijät kertovat.

EU:n poliisivirasto Europol on varoittanut seksuaalisen hyväksikäytön riskistä, joka yksinään matkustavilla turvapaikanhakijalapsilla on. Tammikuussa Europol arvioi, että kymmenen tuhatta tällaista lasta on kadonnut Euroopassa.

Raiskaushälytin on hyödytön ilman auttajaa

Calais'n leirissä työskentelevät vapaaehtoiset ovat jo aiemmin valittaneet, ettei heillä ole tahoa, jolle he voisivat ilmoittaa tietoonsa tulleista seksuaalirikoksista.

– Jos veisin jonkun pojista poliisiasemalle ja sanoisin, että olen terveydenhoidon ammattilainen ja tiedän pojan joutuneen seksuaalisenhyväksikäytön uhriksi, voin vakuuttaa, että poliisit kohauttaisivat olkapäitään ja jatkaisivat jutteluaan, sanoo yksi The Independentin haastattelemista vapaaehtoisista.

Yksinään matkustajat lapset ovat haavoittuvista haavoittuvimpia.

Pelastakaa lapset -järjestön brittiläinen edustaja.

He kertovat yrittäneensä jakaa leirillä raiskaushälyttimiä. Niistä ei kuitenkaan ole hyötyä, ellei kukaan ole reagoimassa hälytykseen, he toteavat.

Muun tahon puutteessa he kertovat raportoineensa tietojaan Lääkärit ilman rajoja -järjestölle, joka on suurin leirillä toimiva avustusjärjestö. Se ei kyennyt vahvistamaan tietoa, kun The Independent tiedusteli asiaa.

Ongelmaa pahentaa se, ettei Ranskan hallitus ole suostunut luokittelemaan leirin tilannetta humanitaariseksi kriisiksi. Ilman sitä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ei voi ottaa leiriä hallintaansa.

Lapsilta puuttuvat erityisjärjestelyt

Pelastakaa lapset -järjestön edustaja sanoo järjestön tietävän, että lapsia on käytetty hyväksi Calais'ssa ja myös Kreikassa ja Italiassa. Yksin matkustavia lapsia on kymmeniä tuhansia, ja he ovat haavoittuvista haavoittuvimpia, järjestön edustaja sanoo.

– Monilla Calais'n leirin lapsista on perhe Britanniassa ja siten oikeus saada sieltä turvapaikka, mutta monimutkainen prosessi voi viedä vuosia, hän kertoo.

Ranska aloitti helmikuun lopussa leirin eteläpuolikkaan tyhjentämisen. Leirin yli 400:lle ilman huoltajaa olevalle lapselle ei ole tehty erityisjärjestelyjä, jotka suojelisivat heitä joutumasta seksuaalisen hyväksikäytön tai muiden rikosten uhreiksi.

Lue seuraavaksi