Koe uusi yle.fi

Suomensyyrialainen Rami Adham vei apua Aleppoon – "Venäjän pommitusten jälkeen on vaikea löytää ehjää taloa"

Aleppolaiset ovat kuitenkin jopa hyvillä mielin, sillä verrattuna 200 pommiin päivässä tulitauon aikaiset 15–20 pommia ovat pieni vaara, Adham kertoo puhelussaan Yle Uutisille.

turvapaikanhakijat
Rami Adham kävelee kadulla, jota reunustavat raunioituneet talot.
Rami Adham Aleppossa, Syyriassa 5. marraskuuta.Basel Hamza

Aleppossa Syyriassa on suorastaan rauhallista verrattuna tulitaukoa edeltäneeseen aikaan, kertoo suomensyyrialainen Rami Adham avustusmatkalta kotikaupungistaan. Tulitauko alkoi kahdeksan päivää sitten.

Pommeja putoilee edelleen joka päivä, mutta kuukauden kestäneisiin tiheisiin pommituksiin verrattuna tilanne on aivan toinen ja ihmiset tavallaan hyvillä mielin, kertoo Aleppoon lauantaina tullut Adham.

Ennen tulitaukoa Venäjä pudotti joka päivä 200 pommia; nyt niitä putoilee 15–20 päivässä, Adham kuvailee puhelussaan Yle Uutisille.

Pehmoleluja ja muita tavaroita, joita Adhamilla oli Suomesta tuomisina, voidaan sunnuntaina jakaa satojen lasten yhteen kutsutulle joukolle, kun joukkokokoontuminen ei ole hengenvaarallista. Aiemmilla kerroilla orpolapsia on voitu tavata vain pieninä ryhminä pommitusten pelossa.

Adhamin mukaan ihmiset uskaltautuvat jopa kokoontua kaduille mielenosoituksiin ensi kertaa 2–3 vuoteen.

Huoltoreitin katkeaminen kurjistaa elämää entisestään

Adham kävi Aleppossa edellisen kerran puolitoista kuukautta sitten. Aleppon vanhankaupungin kuva on tällä välin muuttunut rajujen pommitusten takia todella paljon pahemmaksi, hän kertoo. Aivan ehjää rakennusta on lähes mahdoton enää löytää, hän kuvailee.

Puolessatoista kuukaudessa elintarvikkeet ja polttoaineet ovat kallistuneet rajusti. Bensiini ja diesel ovat nyt 60 prosenttia kalliimpia. Hinnat nousevat, kun alueensa laajentamiseen pyrkivät kurditaistelijat ovat katkaisseet toisen kahdesta rahtireitistä Turkin rajalta, Adham kertoo.

Turkin rajalla nollatoleranssi

Rajut pommitukset ajoivat kymmeniä tuhansia perheitä pakoon Alepposta, mutta tulitauon aikana tuhansia on palannut takaisin Turkin rajalta, koska se ylitse on mahdoton päästä.

Rami Adham jakaa luokkahuoneessa lelula talvipukuisille lapsille.
Rami Adham koulussa Aleppossa.Basel Hamza

Odottaessaan pääsyä Turkista Syyrian puolelle Adham kertoo nähneensä kymmeniä syyrialaisia, joiden kasvot olivat verillä Turkin sotilaiden käsittelyn jäljiltä. Hänelle oli kerrottu, että rajavartijat olivat ampuneet vuorokauden aikana yhdeksän rajan yli yrittänyttä.

– Turkilla on nyt nollatoleranssi. Se ei jousta ollenkaan. Rajalla kuului tulitusta, ja Turkin puolella kylissä partioi jopa satoja poliiseja ottamassa kiinni ihmisiä, jotka eivät näytä turkkilaisilta. Elleivät paperit täsmää, heidät palautetaan vuorokauden sisällä Syyriaan.

Adham itse aikoo lähteä viikonlopun jälkeen Alepposta maaseudulle ja palata sitten Suomeen.

– Avustukset on saatu perille ja Aleppon tilanne dokumentoitu. Ei kannata ottaa sitä riskiä, että saattaa jäädä tänne saarretuksi.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hyönteisruoka

Tiedätkö, mitä syömäsi sirkka on popsinut?

Tutkijat etsivät sopivaa ravintoa ötököille

Mainoskuvat

Presidentti olikin mainoskuvassa vain kasvoillaan – Kampanjan tilannut Pelastusarmeija: Ei kai kukaan tätä dokumenttikuvana pidä

Vanhustenhoito

Yksinhuoltajaäiti avasi kotinsa ovet mummoille – "Kuin minun omia äitejä"

Seksuaalirikokset

Oikeusministeri: Seksuaalirikosten rangaistuksia selvitetään jo – yksittäistapauksia en kommentoi