yle.fi-etusivu

Kokoomusväki oudoksuu ay-liikkeen vaatimuksia hallitukselle: "Touhu lähentelee mafiaa"

Hämeenlinnaan kokoontunut kokoomuksen kenttäväki toivoi, että umpikujaan ajautunut yhteiskuntasopimus voidaan vielä pelastaa.

politiikka
Hämeenlinnaan kokoontunut kokoomuksen kenttäväki 5. maaliskuuta.
Hämeenlinnaan kokoontunut kokoomuksen kenttäväki 5. maaliskuuta.Yle

Yhteiskuntasopimuksen kohtalo puhutti lauantaina Hämeenlinnassa koolla ollutta kokoomuksen paikallisyhdistysten väkeä.

Parkanolainen Reijo Lempinen toivoi, että ratkaisua haettaisiin vielä neuvotteluilla, mutta uusiin lupauksiin ay-liikkeen suuntaan Lempinen suhtautui varauksella.

– Jos aina luvataan ja annetaan periksi joka asiassa, niin eihän näistä uudistuksista ole mitään hyötyä. Kun on ollut yli 50 vuotta yrittäjänä niin tietää, että aina silloin tällöin täytyy joustaa, mutta joustoissakin on loppupiste.

Oulaisista kokoukseen saapunut Kirsti Avela piti jumissa olevaa tilannetta työmarkkinoilla erittäin ikävänä.

– Tästä on tullut ay-johtajien ja hallituksen vastakkainasettelu, jota ei kyllä saisi olla näin pienessä maassa. Yhteinen etu pitäisi löytyä kansan ja Suomen eduksi. Sopimalla pitää päästä eteenpäin.

Myös Jukka Tuori Huittisista piti neuvotteluja käytännössä ainoana vaihtoehtona vaikeassa tilanteessa.

– Toivottavasti poliittinen järjestelmä ratkaisee ja vielä löytyy keino, että sopimus syntyy ja päästään eteenpäin. Tässä on vielä aikaa tänään ja huomenna neuvotella, että järki voittaa.

Tuori ymmärsi myös sen, miksi tilanne on palkansaajille niin hankala.

– Se on politiikassa kovaa peliä. Nyt pyritään ensimmäistä kertaa leikkaamaan etuja ammattiyhdistysliikkeen jäseniltä ja se on uusi tilanne. Panokset ovat kovia, eikä siihen ole totuttu.

– Politiikassa yleensä ratkaisu löytyy kovan melskeen jälkeen. Toivotaan, että löydetään vaikka laihempikin sopu.

Osa kokoomusväestä oli jo saanut kuukausia jatkuneista neuvotteluista tarpeekseen. Henry Ingraeuksen mielestä hallituksen pitäisi vetää nyt tiukkaa linjaa.

– Ammattiyhdistysliike ottaa roolia, mikä ei heille välttämättä kuulu. Siitä lähdetään liikkeelle, että eduskunnan ja sitä kautta ministerit on valinnut kansa. Nyt jos ammattiyhdistysliike on sitä mieltä, että hallitus ei nauti heidän luottamustaan niin eikö tässä ole pieni ristiriita.

Turkulainen Juha Heikkilä ei peitellyt pettymystään ay-liikkeeseen.

– Tavallinen ihminen ei saa sopia mitään. Kaikki annetaan niin sanotusti ylhäältä käsin. Minun mielestäni tämä touhu lähentelee hyvin pitkälle mafiaa.

– Tähän järjestelmään en ole koskaan uskonut. Se ei ole työntekijän etu, vaan se on valtapolitiikkaa. Minä toivon paikallista sopimista ja yleissitovuuden purkua.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kaamos

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän

Egypti

Egyptin media: Ainakin 235 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Hiihto

Iivo Niskanen väittää pelin olevan jo pelattu - asiantuntija: "Kommentit eivät anna rehellistä kuvaa hänen tilanteestaan"

Puoli seitsemän

Martti Suosalo: Rautaa tankoon, tempausvalatreeni ja taas jaksaa esiintyä