Koe uusi yle.fi

USA:n presidenttitarjokkaita punnitaan viidessä osavaltiossa

Clinton on kirinyt jo miltei puoliväliin tarvittavaa valitsijamiesmäärää, ja etumatkan odotetaan vahvistuvan lauantain esivaaleissa. Republikaanien esivaaleissa Rubio yrittää pysäyttää Trumpin.

USA:n vaalit
Naisen kädet pitelevät kännykkää, jolle tallentuu videota puhujapöntössä olevasta Hillary Clintonista.
Kannattaja kuvasi Hillary Clinton vaalitilaisuutta perjantaina Detroitissa Michiganissa.Jeff Kowalsky / EPA

Yhdysvaltain republikaaninen puolue äänestää lauantaina presidenttiehdokkaastaan neljässä osavaltiossa. Demokraateilla on esivaali kolmessa osavaltiossa. Sekä Hillary Clintonin että Donald Trumpin odotetaan vahvistavan etumatkaansa.

Republikaanit ottavat kantaa puolueensa presidenttiehdokkaaseen Kansasissa, Kentuckyssa, Louisianassa ja Mainessa, demokraatit puolestaan Kansasissa, Louisianassa ja Nebraskassa.

Clintonilla arvellaan olevan erityisen suuri yliote Louisianassa, jossa on paljon mustia demokraattipuolueen kannattajia. Kansasissa ja Nebraskassa äänestäjäkunta sen sijaan arvellaan suotuisiksi myös hänen haastajalleen Bernie Sandersille.

Katse jo Floridassa

Yhteensä osavaltiossa ratkeaa 109 demokraattien ja 155 republikaanien paikkaa puoluekokouksiin, joissa presidenttiehdokkaat nimitetään.

Pienten määrien takia lauantain esivaalit eivät ole herättäneet samanlaista vaalivimmaa kuin tämän viikon "supertiistai", jolloin äänestettiin 11 osavaltiossa. Monet ovat jo kohdentaneet katseensa väekkäisiin osavaltioihin, ei vähiten Floridaan, jossa esivaalit ovat 15. päivänä.

Clinton on ennen lauantain esivaaleja kasvattanut puoluekokousedustajien määrän 1 066:een. Sandersilla heitä on 432. Presidenttiehdokkuuteen tarvitaan 2 383.

Clintonin lukuun on laskettu puolueen eliittijäsenet, joilla on puoluekokouspaikka ilman äänestystä. Heitä ovat muun muassa kongressin demokraattijäsenet ja kuvernöörit. Nämä niin sanotut superdelegaatit voivat puoluekokouksessa äänestää haluamallaan tavalla. Tällä kertaa pidetään jokseenkin selvänä, että suuri enemmistö on Clintonin kannalla.

Republikaaneilla tilanne on tasaisempi. Trumpilla on 329 puoluekokousedustajaa ja Ted Cruzilla 231. Marco Rubio on saanut taakseen 110 edustajaa ja John Kasich 25. Presidenttiehdokkuus ratkeaa puoluekokouksessa 1 237 äänellä.

Lähteet: AP, Reuters, AFP