1. yle.fi
  2. Uutiset

Ovensuukysely: Slovakian pääministeripuolue menetti enemmistönsä parlamentissa

Slovakiassa pääministeri Robert Ficon johtama sosiaalidemokraattinen Smer-puolue on voittanut maan parlamenttivaalit, mutta menettänyt enemmistön parlamenttipaikoistaan, kertoo ovensuukysely.

Ulkomaat
Pääministeri, Smer-SD -puolueen johtaja Robert Fico äänesti Trnavassa, Slovakiassa 5.3. 2016.
Pääministeri, Smer-SD -puolueen johtaja Robert Fico äänesti Trnavassa, Slovakiassa 5.3. 2016.EPA/ANDREJ GALICA

Slovakialaisen tv-kanavan TV Markizan tekemän ovensuukyselyn mukaan pääministeri Robert Ficon Smer-SD-puolue on saamassa yli 27 prosenttia parlamenttivaaleissa annetuista äänistä.

Puolue kuitenkin menettää enemmistön parlamentissa pienemmille puoluille ja tarvitsisi hallituksen muodostamiseen kumppaneita. Voimakkaan nationalistisen Ficon Smer-SD-puolueella on ollut Slovakian 150-paikkaisessa parlamentissa 83 paikkaa, mutta nyt määrä vähentyisi 45:een.

Toiseksi eniten ääniä, 13 prosenttia, on saamassa keskustaoikeistolainen liberaalipuolue Vapaus ja solidaarisuus (SaS) ja kolmanneksi kirisi konservatiivinen Olano-Nova reilun 11 prosentin äänimäärällään.

Populistiksi kutsuttu pääministeri Robert Fico on pitänyt vaalikampanjassa näkyvänä teemana kieltäytymisen pakolaisten vastaanottamisesta. Oppositiosta häntä syytetään keskittymisestä pakolaisiin ja oman kansan unohtamisesta.

Parlamenttipaikkoja lukuisille puolueille

Ovensuukysely ennakoi, että Slovakian parlamentissa paikkoja menee kaikkiaan yhdeksälle puolueelle. Kolmen suurimman lisäksi ääri-oikeistolainen Slovakian kansallispuolue SNS saisi 8 prosenttia äänistä eli 13 paikkaa. Puoluetta on veikattu jo etukäteen Smer-SD:n hallituskumppaniksi.

Niin ikään äärinationalistinen Meidän Slovakia saisi vajaat 7 prosenttia äänistä ja 11 paikkaa parlamentissa.

Unkarilaisvähemmistöä edustavan Most-Hid –puolueen ennakoidaan saavan 12 paikkaa yli 7 prosentin äänisaaliillaan. Liberaalipuolue Siet saisi 11 paikkaa ja alle 7 prosentin kannatuksen.

Kristillisdemokraattiselle KDH:lle menisi puolestaan 8 paikkaa ja konservatiiviselle Rodinalle 10 parlamenttipaikkaa.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi