Hyppää sisältöön

Tutkijat lähes varmoja: ”Casper Kummitus” voi olla uusi mustekalalaji

Yhdysvaltalaiset tutkijat uskovat löytäneensä uuden mustekalalajin Havaijin luoteisosan rannikkoalueelta. Eriskummallinen hahmo istuskeli kiven päällä, useiden kilometrien syvyydessä.

Kuva: NOAA

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio (NOAA) kertoo, että meritutkijat ovat löytäneet syvältä merenpohjasta aiemmin tuntemattoman mustekalan. Kauko-ohjattava sukellusalus havaitsi pienikokoisen, läpinäkyvän tursaan kiven päällä, noin 4300 metrin syvyydessä.

Nyt löydetty mustekala eroaa muista lajeista siten, että sillä on jokaisessa lonkerossaan vain yksi rivistö imukuppeja. Lisäksi toisin, kuin muilla pääjalkaisilla, tällä lajilla ei ole lainkaan mustekaloille ominaisia värisoluja. Uudella tuttavuudella ei näytä olevan myöskään näkyviä lihaksia, joilla se voisi säädellä värisolujaan ja sitä kautta muuntaa väritystään.

Sosiaalisessa mediassa sympaattiselle mustekalalle on annettu nimeksi Casper, suositun lastenelokuvan ystävällisen kummituksen mukaan.

– Se on melko varmasti tuntematon laji eikä se kuulu mihinkään aiemmin tunnettuun sukuun, sanoo tutkimusorganisaation edustaja Michael Vecchione.