Cruz kampitti Trumpin Kansasin ja Mainen esivaaleissa

Yhdysvaltain presidentinvaaliehdokas, Texasin senaattori Ted Cruz on ottanut selkeät voitot republikaanien esivaaleissa Kansasin ja Mainen osavaltioissa. Trump voitti kaksi muuta osavaltiota, mutta Cruz onnistui saamaan kiinni Trumpin etumatkaa.

USA:n presidentinvaali
Ted Cruz puhuu mikrofoniin osoittaen oikean kätensä etusormella ylöspäin. Hänellä on tumma puku, kauluspaita mutta ei kravattia. Taustalla on Cruzin kampanjajulistetta.
Texasin senaattori Ted Cruz kampanjoi Etelä-Carolinassa.Erik S. Lesser / EPA

Kun kaikki Kansasin osavaltion äänet oli laskettu senaattori Ted Cruz kahmi kaikkiaan 48 prosenttia äänistä.

Toisena, tosin kaukana perässä, oli Donald Trump 23 prosentin äänisaalillaan ja kolmantena Marco Rubio lähes 17 prosentin äänimäärällä. Ohion kuvernööri John Kasich keräsi Kansasin äänistä vajaat 11 prosenttia.

Hieman täpärämpi tulos tuli Mainen osavaltiosta: Cruz sai lähes 46 prosenttia, Trump 32, Kasich kiri kolmanneksi 12 prosentillaan ja Rubio haali 8 prosenttia äänistä.

Yhdysvaltain republikaanisen puolueen kannattajat äänestivät sunnuntain vastaisena yönä presidenttiehdokkaastaan neljässä osavaltiossa.

Kentuckyn ja Louisianan osavaltioissa asetelmat kääntyivät päälaelleen, sillä voittajaksi nousi Trump ja Cruz jäi kakkoseksi.

Äänimäärien erot olivat kuitenkin melko pienet. Kentuckyssä Trump voitti Cruzin kannatusprosentein 36–32. Louisianassa puolestaan Trump sai 41 prosenttia äänistä ja Cruz 38.

Cruz onnistui hieman kirimään Trumpin etumatkaa, sillä hänellä on nyt koossa 295 puoluekokousedustajaa ja Trumpilla 378. Ehdokaskilvan voittaja tarvitsee vähintään 1 237 edustajaa.

Heittoja häviäjien suuntaan

Muut kaksi republikaaniehdokasta Marco Rubio ja John Kasich jäivät vähäiselle kannatukselle lauantain äänestyksessä.

Kolmantena kilvassa olevalla Rubiolla on The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan koossa vain 123 puoluekokousedustajaa.

Sekä Trump että Cruz vihjaisivat, että viimeisiä kahta ehdokasta ei enää kaivata kilvassa, Trump jopa mainitsi Rubion nimen.

Rubio ei kuitenkaan aio luovuttaa. Hän uskoo olevansa vahvoilla Floridan osavaltiossa, josta valitaan 99 puoluekokousedustajaa. Voitto voisi vielä kääntää ehdokasvaalin suunnan Rubion eduksi, uskotaan hänen kannattajakunnassaan.

Demokraateilla oli samaan aikaan esivaali kolmessa osavaltiossa.

Lähteet: AP, Reuters, Yle