1. yle.fi
  2. Uutiset

Slovakiassa äänivyöry kansallismielisille – uusnatsipuolue marssii parlamenttiin

EU:n tuleva puheenjohtajamaa on saanut parlamenttiinsa useita äärikansallismielisiä, eurovastaisia ja muukalaisvihamielisiä puolueita. Pääministeri Robert Ficolla on kova työ muodostaa maahan uusi, toimiva hallitus.

Ulkomaat
Pääministeri, Smer-SD -puolueen johtaja Robert Fico saapui lehdistötilaisuuteen sunnuntaina Bratislavassa.
Pääministeri, Smer-SD -puolueen johtaja Robert Fico saapui lehdistötilaisuuteen sunnuntaina Bratislavassa.Filip Singer / EPA

Slovakian lauantaiset parlamenttivaalit mullistavat maan poliittisia oloja melkoisesti. Pääministeri Robert Ficon sosiaalidemokraattinen puolue säilyi parlamentin suurimpana ryhmänä, mutta samalla mukaan nousi useita, toinen toistaan äärimielisempiä puolueita.

Kun lähes kaikki äänet on Slovakiassa laskettu, Ficon Smer-SD-puolue oli saanut 28,6 prosenttia äänistä ja 49 paikkaa. Puolue kärsi murskatappion, sillä edellisissä vaaleissa se oli saanut 44,4 prosentin kannatuksen ja ehdottoman enemmistön 150-paikkaiseen parlamenttiin.

Fico saanee taas hallituksen muodostajan tehtävän, mutta nyt hän tarvitsee hallitukseensa useamman kuin yhden kumppanin. Asiantuntijoiden mukaan hallituksen muodostaminen tulee olemaan erittäin hankalaa.

Mies äänestämässä verhon takana.
Mies äänestämässä läntisessä Slovakiassa lähellä Trnavan kaupunkia lauantaina.Filip Singer / EPA

Aiemmin maan toiseksi suurin puolue, kristillisdemokraatit, putoaa kokonaan viiden prosentin äänikynnyksen alle. Toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousee liberaali, euroskeptinen Vapaus ja solidaarisuus -puolue (SaS), joka sai 11,5 prosentin kannatuksen.

Pienen vaalivoiton saa keskustalainen Tavalliset ihmiset ja itsenäiset persoonallisuudet -puolue (OLaNo) runsaan kymmenen prosentin kannatuksella.

Useita äärikansallismielisiä puolueita

Parlamenttiin pääsee kolme uutta puoluetta, jotka molemmat edustavat jyrkän kansallismielistä linjaa. SNS-puolue vetää jyrkkää kansallismielistä linjaa, mutta sekin on maltillisempi kuin uusnatsistiseksi kuvattu Kansanpuolue meidän Slovakia (LSNS).

LSNS nimittää nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun) maan romaniväestöä avoimesti rikollisjoukoksi ja kertoo vastustavansa länsimaista liberalismia. Puolue sanoo EU:n ja Naton harjoittavan rikollista politiikkaa.

Parlamenttiin nousee pienemmillä kannatusluvuilla myös Me olemme perhe -puolue, joka on muukalaisvastainen ja yrityshenkinen sekä keskusta-oikeistolainen Siet-puolue. Lisäksi unkarilaisvähemmistöä edustava keskustalainen Most-Hid-puolue (Silta) pysyy parlamentissa 6,6 prosentin kannatuksella.

Slovakian hallituksella ja sen omaksumalla politiikalla on suuri mderkitys, sillä Slovakia on vuoden loppupuolella EU:n puheenjohtajamaa.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi