Yle Venezuelassa: Köyhille rakennetuista asunnoista tuli poliittisten voimien mittelökenttä

Venezuelan edesmennyt presidentti Hugo Chávez rakennutti osana sosiaaliohjelmiaan asuntoja kaikkein köyhimmille. – Hän lupasi auttaa meitä, 49-vuotias Carolina Suárez muistelee.

Yle maailmalla
Carolina Suárez lapsenlapsensa sekä miniänsä kanssa uuden kotitalon edessä.
Carolina Suárez lapsenlapsensa sekä miniänsä kanssa uuden kotitalon edessä.Jaana Kanninen / Yle

Kun caracasilaisen Carolina Suárezin lapset olivat vielä pieniä, oli perheen kotina pahvista ja pellistä rakennettu hökkeli Nueva Tacaguassa Venezuelan pääkaupungin Caracasin ulkopuolella.

Pienessä hökkelissä oli maalattia ja vesi piti hakea ulkoa. Kun satoi, rinteessä sijainnut koti tosin täyttyi aina vedellä. Omaa vessaa ei ollut, mutta jossain vaiheessa tönöön saatiin sentään sähköt.

Asunnon piti olla vain väliaikainen, mutta toisin kävi. Kuusihenkinen perhe, Suárez ja hänen viisi lastaan, asuivat 28 neliön hökkelissä 30 vuotta.

Vastaavissa oloissa Venezuelan laajoissa slummeissa asuu miljoonia ihmisiä. Heidän asuinolojensa parantaminen on ollut Venezuelan 17 vuotta kestäneen sosialismin kulmakiviä.

– Kun Hugo Chávez oli juuri valittu presidentiksi vuonna 1999, hän tuli käymään Nueva Tacaguasssa ja sanoi meille, ettemme voi asua tällä tavoin, se on häpeäksi Venezuelalle. Hän lupasi auttaa meitä, 49-vuotias Carolina Suárez muistelee.

Chávezia pidettiin köyhien ihmisten keskuudessa suoranaisena vapahtajana. Hän sai miljoonat köyhät puolelleen sympaattisella suhtautumisellaan ja laajalla sydämellään.

Kerrostalo Venezuelan Caracasissa.
Suárezin perhe asuu nyt Caracasin keskeisimmällä alueella Oscar López Rivera -nimisessä kompleksissa. Siinä on 800 asuntoa maan köyhimmille. Jaana Kanninen / Yle

Kului kuitenkin 14 vuotta ennen kuin presidentin lupaus täyttyi.

Carolina Suárez sekä suuri joukko muita Nueva Tacaguan asukkaita muuttivat uuteen kotiin heinäkuussa 2013. Tuolloin Chávez oli jo menehtynyt syöpään. Kolmen talon kompleksissa asuu Suárezin lisäksi tuhansia ihmisiä, heidän joukossaan myös kaksi Suárezin lapsista. Lapsenlapset käyvät usein isoäitinsä luona.

Oikeisto haluaa muuttaa säännöt

Viime joulukuun vaalit Venezuelassa voitti oikeisto-oppositio. Sillä on parlamentissa nyt kahden kolmasosan enemmistö.

Ensitöikseen uusi parlamentti repi Venezuelan parlamenttitalon seinältä maan sankareiden, vapaustaistelija Simo Bolívarin ja edesmenneen presidentin Hugo Chávezin kuvat. Sitten se alkoi tehtailla lakiesityksiä.

Ensimmäisten joukossa oli esitys yhteiskunnan rakentamien asuntojen sääntöjen muuttamisesta. Parlamentin ensimmäisessä käsittelyssä lakiesitys on jo tullut hyväksytyksi.

Carolina Suárezin albumista löytyi kuva vanhasta kotitalosta.
Carolina Suárezin albumista löytyi kuva vanhasta kotitalosta.Perhe Suárez

Jos laki hyväksytään lopullisesti, voisivat asukkaat, kuten Carolina Suárez lunastaa asunnon itselleen välittömäksi. Mihin hintaan, ei ole vielä selvää. Carolina Suárez uskoo, että hinta karkaisi hänen käsistään.

– Jos laki hyväksytään, joudun kadulle, Suárez sanoo.

Lakiesitystä vastustavat myös hallitus ja parlamentin vasemmistosiipi. Ne katsovat, että oikeisto haluaa muuttaa yhteiskunnan sosiaalisin perustein rakentamat asunnot kapitalistiseksi projektiksi.

Asuntoja kaikkein köyhimmille

Presidentti Chávez rakennutti satojatuhansia asuntoja kaikkein köyhimmille venezuelalaisille osana sosiaaliohjelmiaan.

Chávezin seuraaja Nicolás Maduro on jatkanut asuntojen rakentamista. Hallituksen mukaan jopa viisi miljoonaa ihmistä asuu näissä asunnoissa.

– Minä en olisi edes uskaltanut uneksia että pääsisin asumaan tänne Avenida Bolívarin varrelle, keskiluokkaisten ihmisten keskelle, sanoo Carolina Suárez liikuttuneena.

Kuvassa Carolina Suárez, lapsenlapsi sekä poika ja miniä.
Suárezin perheestä suuri osa asuu nyt yhteiskunnan rakentamissa taloissa. Kuvassa Carolina Suárez, lapsenlapsi sekä poika ja miniä.Jaana Kanninen / Yle

Hän kaivaa valokuva-albuminsa esille ja etsii sieltä valokuvia vanhoista ajoista. Albumista löytyykin haalistuneita kuvia, jotka kertovat karuista oloista. Nuoruus tuo mieleen paljon kauniita muistoja.

Entisestä asunnosta Suárezin ei tarvinnut maksaa mitään. Uudestakaan asunnosta ei toistaiseksi ole maksettu muuta kuin vesi- ja sähkömaksu.

Nykysääntöjen mukaan hänellä on mahdollisuus lunastaa asunto omakseen maksamalla sitä pikkuhiljaa kolmenkymmenen vuoden ajan.

Sen jälkeen asunto on hänen omansa, mutta hän ei voi vapaasti myydä sitä kenelle tahansa. Lunastamisen jälkeen asunto ei olisi täysin yksityinen, muttei enää aivan yhteiskunnankaan omistuksessa.

Presidentti aikoo pysäyttää muutokset

Presidentti Nicolás Maduro on sanonut, ettei aio allekirjoittaa lakia, vaikka se tulisi hyväksytyksi parlamentissa. Hänellä onkin mahdollisuus pysäyttää laki, mikäli siinä todetaan olevan perustuslaillisia ongelmia.

Toisaalta, oikeiston kahden kolmasosan enemmistö parlamentissa antaa mahdollisuuden tehdä jopa perustuslaillisia muutoksia.

Asuntolaki onkin hyvä esimerkki Venezuelassa nyt käytävästä valtataistelusta.

Taistelun toisella puolella ovat valtaa 17 vuotta pitäneet sosialistit ja toisella puolella parlamentin enemmistöä hallitseva oikeisto.

Välissä ovat Venezuelan kansalaiset, joilla ei ole aavistustakaan siitä, miten kaikki päättyy.

Lapsia porraskäytävässä.
Porraskäytävä on lapsille mieluinen leikkipaikka myös Venezuelassa.Jaana Kanninen / Yle