Koe uusi yle.fi

Suomalainen supermaanantai – SAK ratkaisee syntyykö maahan sopu vai ei

Kilpailukykysopimuksenakin kutsuttua ratkaisua on pidetty jopa koko Suomen tulevaisuuden kannalta merkittävänä, ja maanantaina siihen odotetaan palkansaajakeskujärjestöistä suurimman, SAK:n kantaa. Liiton hallitus saa ennen päätöksentekoa vieraakseen pääministeri Juha Sipilän (kesk.).

Kotimaa
SAK:n hallituksen jäseniä kommentoimassa yhteiskuntasopimusta elokuussa 2015. Vasemmalta Matti Harjuniemi, Ann Selin, Lauri Lyly, Jarkko Eloranta, Marko Piirainen ja Riku Aalto.
SAK:n hallituksen jäseniä kommentoimassa yhteiskuntasopimusta elokuussa 2015. Vasemmalta Matti Harjuniemi, Ann Selin, Lauri Lyly, Jarkko Eloranta, Marko Piirainen ja Riku Aalto.Petteri Paalasmaa / AOP

Neuvotteluosapuolista muut pääsivät maaliin viikko sitten, mutta palkansaajakeskusjärjestöistä suurin eli SAK ilmoitti yksipuolisesta viikon aikalisästä.

Se päättyy tänään, ja liiton hallitus on luvannut paljastaa, onko suurin palkansaajaporukka mukana yhteiskuntasopimuksessa vai ei. SAK:n sisällä osa liitoista, mm. suurin jäsenjärjestö Palvelualojen ammattiliitto, PAM sen jo torjui.

Luottamuspula ja veronkevennykset hiertävät

Liiton mukaan kyse on luottamuspulasta: Hallituksen lupaukset lisäsäästöjen perumisesta ja ehdollisista veronkevennyksistä ovat liian ympäripyöreitä.

Myös kattojärjestön, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly on samoilla linjoilla. SAK odottaakin tämän aamuiselta pääministerivierailulta vastauksia ainakin siihen, miten paljon, milloin, ja millä tavalla luvatut veronkevennykset hoidetaan.

Mikäli vastaukset kelpaavat, saattaisi esimerkiksi palvelualojen ammattiliittokin harkita poisjäämistään uudestaan.

Mutta valtiovarainministerin lausunnot viikonloppuna eivät lupaa hyvää. Ministeri Alexander Stubb (kok.) totesi, että ennen kuin veronkevennyksistä voi sanoa enempää, on hallituksen tehtävä laskelmia kokonaiskuvan hahmottamiseksi. Tämä saattaa viedä kuukausia, ja se taas tarkoittaa sitä, että ammattiyhdistysliike jäisi vastauksia vaille.

Vatulointi jatkuu?

On siis hyvin todennäköistä, että asian vatulointi jatkuu vielä tämän suomalaisen supermaanantain jälkeenkin.

Tilanteen poliittista herkkyyttä kuvastaa hyvin se, että neuvotteluosapuolista SAK pahoitti mielensä jopa päähallituspuolueiden puheenjohtajien taannoisesta nyrkkitervehdyksestä.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Brexit

BBC:n mukaan erosta maksettava summa voisi olla jopa noin 45 miljardia euroa

Britannia on valmis maksamaan EU:lle enemmän erorahaa

Geenit

Voiko vanhenemista hidastaa? Amissi-yhteisön geenimuunnos johdatti tutkijat pitkäikäisyyden jäljille

Vaakakapina

Onko kumppanisi kommentoinut kehoasi? Vastaa Vaakakapinan parisuhdekyselyyn!

Tennis

Sharapovan toimet poliisitutkinnassa Intiassa – epäillään huijauksesta