1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mielenosoittajat mellakoivat Venäjän Kiovan-lähetystöllä

Sadat mielenosoittajat muun muassa heittelivät lähetystöä kananmunilla. Mielenosoittajat vaativat Venäjällä vangittuna olevan ukrainalaisen lentäjän Nadija Savtšenkon vapauttamista. Edellisenä yönä naamioituneet hyökkääjät vahingoittivat useita lähetystön autoja.

Uutisvideot: Sadat mielenosoittajat heittelivät lähetystöä kananmunilla
Uutisvideot: Sadat mielenosoittajat heittelivät lähetystöä kananmunilla

Ainakin toista tuhatta mielenosoittajaa kerääntyi sunnuntaina Kiovan Itsenäisyydenaukiolle vaatimaan Venäjällä vangittuna olevan ukrainalaisen lentäjän Nadija Savtšenkon vapauttamista.

Mielenosoituksen jälkeen sadat mielenosoittajat marssivat Venäjän suurlähetystölle. Mielenosoittajat heittelivät lähetystöä kananmunilla ja huusivat Venäjän-vastaisia iskulauseita. Paikalla olleen uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan he myös hirttivät Venäjän presidentti Vladimir Putinia muistuttavan nuken lähetystön aitaan ja polttivat Venäjän lipun. Useita lähetystön ikkunoita rikkoutui.

Lauantai-iltana joukko naamioituneita henkilöitä hyökkäsi lähetystön autojen kimppuun ja vaurioitti niitä ilmeisesti pesäpallomailoin ja vasaroin. Kolme lähetystön autoa vaurioitui pahoin. Hyökkääjät myös heittivät savupommeja lähetystön alueelle.

Ukrainan poliisin mukaan se on aloittanut ilkivaltatutkinnan yöllisestä välikohtauksesta. Venäjän lähetystö ilmaisi virallisesti paheksuntansa tapauksesta Ukrainan ulkoministeriölle.

Myös yöllisen tapauksen on kerrottu liittyvän vaatimuksiin vapauttaa Savtšenko.

Nadija Savtšenko Kuva: Reuters TV

Savtšenko aloitti torstaina nälkälakon sen jälkeen, kun hänen oikeudenkäyntinsä tuomari määräsi viikon tauon, eikä antanut Savtšenkon pitää loppupuheenvuoroaan.

Savtšenko vangittiin kesäkuussa 2014, kun hän oli taistelemassa ukrainalaisten vapaaehtoisten kanssa Venäjän tukemia separatisteja vastaan Itä-Ukrainassa. Häntä syytetään Venäjällä siitä, että hän olisi toiminut tulenjohtajana ja suunnannut kaksi venäläistä toimittajaa ja useita muita siviilejä surmanneen kranaattikeskityksen heitä kohti.

Savtšenko vaatii, että hänet siirretään Ukrainaan. Hän kiistää syytteet ja sanoo, että hänet siepattiin Venäjälle. Syyttäjät sanovat Savtšenkon olevan syyllinen ja vaativat hänelle 23 vuoden tuomiota.