1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Meren syvimmät uumenet yllättivät melullaan

Ihminen on ensi kertaa onnistunut kuuntelemaan, mitä tapahtuu runsaan 11 kilometrin syvyydessä.

Tutkijat nostivat merenpohjaa kuunnelleen hydrofonin pinnalle marraskuussa Kuva: NOAA

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat päässeet kuulemaan meren syvimpiä sopukoita. Siellä on oletettu olevan aavemaisen hiljaista, mutta tutkijoille selvisi, että jopa ihmisen aiheuttama melu kuuluu syvällä meren uumenissa.

Yhdysvaltain meri- ja ilmastohallinnon NOAA:n ja rannikkovartioston sekä Oregonin osavaltioyliopiston tutkijat keräsivät läntisellä Tyynellämerellä sijaitsevan Mariaanien haudan ääniä viime kesänä runsaan kolmen viikon ajan.

Tutkimuspaikalle 11 kilometrin syvyyteen mahtuisi upottamaan Mount Everestin ja pintaan jäisi vielä kilometrien matka. Niin syvällä paine on yli tuhatkertainen pintaan verrattuna. Jotta ääniä kuulostellut keraaminen hydrofoni kesti paineen, tarvittiin titaanikotelo.

Hydrofoni keräsi 23 päivän ajan muistikortin täydeltä ympäristönsä ääniä. Ylös laite voitiin nostaa vasta marraskuussa, kun sää ja laivayhteydet sallivat.  

Valaiden ulinaa ja maanjäristysten murinaa

Luulisi, että meren syvin kohta olisi maapallon hiljaisin paikka, mutta sieltä kuului jotakin melkein koko ajan, kertoo tutkimuksen johtaja Robert Dziak NOAA:sta.

– Hallitsevia olivat läheltä ja kaukaa kulkeutuneet maanjäristysten äänet, hetulavalaiden kaukainen ulina sekä metakka, jonka alueen ylitse juuri silloin kulkenut myrsky sai aikaan, Dziak kuvailee.

Hydrofoni nappasi Mariaanien haudan pohjasta myös laivojen potkurien ääniä. Tutkittu alue on lähellä Guamin saarta, joka on rahtilaivaliikenteen solmukohta.

Ensi vuonna myös kuvia

NOAA:n rahoittaman projektin tavoitteena on määritellä perustaso, johon ihmisen aiheuttaman melun määrää voidaan vastaisuudessa verrata.

Siten halutaan selvittää, lisääntyykö melu edelleen ja vaikuttaako se eläimiin, jotka käyttävät ääntä suunnistamiseen, yhteydenpitoon ja ravinnon hankkimiseen. Sellaisia ovat monien kalojen lisäksi valaat ja delfiinit.

Tutkijat aikovat palata alueelle ensi vuonna. Silloin hydrofonia on määrä käyttää pitempään kuin viime kesänä ja laskea syvyyksiin myös kamera.

Tutkimuksista kertoo NOAA:n verkkosivun (siirryt toiseen palveluun) lisäksi myös ScienceDaily (siirryt toiseen palveluun). NOAA:n sivulla on myös useita tiedostoja hydrofonien tallettamista äänistä.