Sähköpostin keksijä on kuollut

Raymond Tomlinson keksi kytkeä käyttäjänimen ja kohdeosoitteen @-merkillä.

Ulkomaat
Raymond Tomlinson.
Raymond Tomlinson vastaanotti Asturian Prinssi -palkinnon Oviedossa Pohjois-Espanjassa lokakuussa 2009.J. L. Cereijido / EPA

Sähköpostin keksijäksi kutsuttu Raymond Tomlinson on kuollut. 74-vuotias Tomlinson kuoli lauantaina.

Tomlinson kehitti sähköpostin vuonna 1971. Jo tätä ennen oli ollut mahdollista lähettää viestejä käyttäjäryhmille rajatuissa verkoissa. Tomlinson kuitenkin kehitti järjestelmän, joka mahdollisti viestin lähettämisen yksittäiselle henkilölle yksittäiseen osoitteeseen.

Maailman ensimmäisen sähköpostin sisällöstä ei ole tietoa. Vuonna 2009 antamassaan haastattelussa Tomlinson sanoi unohtaneensa viestin sisällön, koska kyseessä oli vain satunnainen tekstipätkä.

Tomlinsonin keksinnön merkitys kirkastui vasta noin kaksikymmentä vuotta myöhemmin, kun sähköpostit yleistyivät ja nivoutuivat osaksi arkielämää.

Juuri Tomlinson valitsi @-merkin kytkemään käyttäjänimen ja vastaanottajan osoitteen toisiinsa.

Ensimmäinen viesti lähetettiin Arpanet-verkossa. Arpanet oli Yhdysvaltain hallinnon suljettu verkko, josta myöhemmin kehittyi internet.

– Sähköpostin kehittäminen ei ollut hänen työtehtävänsä. Hän vain pelleili. Hän yritti keksiä, mitä Arpanetillä voisi tehdä, selittää Tomlinsonin työnantajan Raytheon-yhtiön edustaja Joyce Kuzman.

Sähköinsinööriksi Massachusetts Intitute of Technologysta valmistunut Tomlinson asui Massachusettsissa, jossa hän kasvatti Quessant-lampaita eli niin sanottuja minilampaita.

– Yllättävää kyllä, Tomlinson ei jäänyt koukkuun sähköposteihin, sanoo Kuzman.

Lähteet: AFP, AP