SAK hyväksyi alustavasti yhteiskuntasopimuksen – "Lisäsäästöistä luovuttava"

SAK:n hallitus teki päätöksen äänin 14-5. SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan pääministeri Juha Sipilän vierailu kokouksessa edesauttoi tilannetta.

politiikka
SAK:n hallitus kokoontui Hakaniemessä maanantaina.

Suomen suurin palkansaajajärjestö SAK on hyväksynyt yhteiskuntasopimuksen alustavasti. SAK:n hallitus teki päätöksen aamulla alkaneessa kokouksessa äänin 14–5. Tyhjää äänesti yksi.

SAK lähettää sopimuksen nyt liittojen soveltamisneuvotteluihin.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoo, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) vierailu kokouksessa edesauttoi tilannetta.

– Hän informoi hyvin hallituksen tilannetta verojen ja muiden kysymysten osalta. Hän kertoi myös pakkolakeihin ja lisäsäästöihin liittyvistä asioista. Se edesauttoi ja avasi tätä tilannetta myös.

Hallitukselle monia ehtoja

SAK edellyttää hallitukselta, että sen on luovuttava puolentoista miljardin euron leikkauksista sekä veronkorotuksista ja toteutettava veronkevennykset.

– Tässä on monta ehdollista lausetta. Edellytetään tietenkin, että maan hallitus toteuttaa pakkolakien poistot ja luopuu lisäsäästöistä ja veronkorotuksista ja toteuttaa veronkevennykset.

SAK vaatii myös, että paikallisessa sopimisessa edetään sovitusti.

– Paikallisen sopimisen osalta keskiössä pitäisi olla tasavertainen neuvotteluasema ja yleissitovuuden vahvistaminen ja myös luottamusmiehen aseman vahvistaminen.

SAK on myös edelleen valmis jatkamaan niin sanotun Suomen mallin valmistelua.

PAM, AKT ja SEL äänestivät sopimusta vastaan

SAK:n jäsenliitoista muun muassa Auto- ja kuljetusalan liitto AKT, Rakennusliitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat jo aiemmin ilmoittaneet jättäytyvänsä sopimuksen ulkopuolelle.

SAK:n hallituksen kokouksessa sopimusta vastaan äänestivätkin odotetusti PAM, AKT ja Suomen Elintarviketyöläisten liitto SEL. Rakennusliitto äänesti tyhjää.

Lyly toivoo, että liitot vielä kääntyisivät sopimuksen kannalle, mutta se on hänen mukaansa liittojen omista päätöksistä kiinni.

SAK:n hallitus päättää yhteiskuntasopimuksen hyväksymisestä lopullisesti kesäkuussa.