1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Sipilä SAK:n hallitukselle: Toivon, että täällä otetaan kantaa Suomen malliin

Pääministeri Juha Sipilä sanoo, ettei luvannut SAK:n hallitukselle mitään uutta aamulla alkaneessa kokouksessa.

Juha Sipilä.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vieraili aamupäivällä SAK:n hallituksen kokouksessa ja kommentoi tilannetta poistuessaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toivoo SAK:n hallituksen ottavan kantaa niin sanottuun Suomen malliin. Suomen mallilla pääministeri tarkoittaa sitä, että "palkkaratkaisuja tehdään vienti edellä" samaan tapaan kuin Ruotsissa.

SAK:n hallitus on parhaillaan koolla, päättämässä järjestön kannasta yhteiskuntasopimukseen. Sipilä pistäytyi kokouksessa kertomassa oman näkemyksensä. Hän ei halunnut veikata, lähteekö SAK mukaan yhteiskuntasopimukseen.

– Se jää nähtäväksi. Toivottavasti tällainen ratkaisu täällä tehdään, Sipilä sanoi ulkopuolella odottaville toimittajille tultuaan ulos kokoussalista.

Pääministeriltä kysyttiin, toivoiko SAK:n hallitus häneltä jonkinlaista lupausta veronkevennyksistä.

– Ei, kyllä se on viikonlopun aikana tullut hyvin selväksi, mihin kykenemme. Uskon, että tässäkin huoneessa on ymmärrystä sille, että veronkevennyksiä ei tehdä säästämällä jostakin muualta, vaan tämän paketin pitää aidosti kantaa se veronkevennysvara, Sipilä vastasi.

Sipilän mukaan häneltä kysyttiin SAK:n hallituksen kokouksessa muun muassa siitä, miten työntekijöille kompensoidaan työnantajamaksujen siirtyminen palkansaajille.

– Käytiin keskustelua myös siitä, auttaako tämä varmasti. Saadaanko oikeasti työnantajat investoimaan? Tottakai, tämä huoli on ymmärrettävä työntekijöiden puolella.