Uusi maailma avautui, kun 76-vuotias pääsi Facebookiin ja Skypeen

Torniolainen Anja Öfverberg halusi itse kyetä hoitamaan arkipäiväiset asiansa internetissä ja hakeutui opiskelemaan tietokoneen käyttöä. Tänä päivänä 76-vuotias Öfverberg surffailee netissä, pitää Skypellä yhteyttä Espanjassa asuviin sisaruksiinsa ja etsii sukulaisiaan Facebookin kautta.

Kuva: Karoliina Haapakoski / Yle

Anja Öfverberg oli kuukausia tietokoneen omistaja uskaltamatta koskea siihen. 76-vuotiaan rouvan halu oppia tietokoneen ja netin käytön perustaidot oli kuitenkin kova, sillä useat arkipäiväiset asiat pitää nykyään hoitaa netissä.

– Kaikki näyttää menevän tietokoneelle, laskujen maksut, laboratorioon pääsyt ja matkalippujen tilaaminen. Kaikki tärkeä, Öfverberg listaa.

Öfverberg hakeutui opiskelemaan tietokonetaitoja kotipaikkakunnallaan toimivaan Meän taloon, jossa vapaaehtoisena toimiva Jukka Melaranta antaa maksutta yksityisopetusta tietokonetaidoissa.

– Harjoittelin tunnilla oppimiani asioita kotona. Sain ohjeen, että näppäile vain menemään, ei kone rikki mene. Tein työtä käskettyä ja aina onnistui, Öfverberg tyytyväisenä muistelee.

Kuva: Karoliina Haapakoski / Yle

Skypettämistä ja facebookkaamista

Öfverbergille on avautunut monella tapaa ihan uusi maailma. Hän pystyy esimerkiksi soittamaan Skype-sovelluksella ilmaisia videopuheluita Espanjassa asuvien siskojensa kanssa.

Kaikki näyttää menevän tietokoneelle, laskujen maksut, laboratorioon pääsyt ja matkalippujen tilaaminen. Kaikki tärkeä.

Anja Öfverberg

– Mehän skypetetään joka viikko siskojen kanssa. Sukulaiset pystyvät laittamaan sähköpostiin kuvia, joita voi sitten siirtää kuvakansioihin ja katsella niitä sieltä. Onhan se tuonut suurta iloa ja avaruutta elämään.

Öfverberg on myös liittynyt yhteisöpalvelu Facebookiin. Sitä kautta hän ajatteli löytävänsä sukulaisia, ja niinhän niitä on löytynytkin.

– Löysin sieltä yhden serkun, jota en ole tavannut 50 vuoteen. Nyt me ollaan vaihdeltu kuvia ja seurusteltu. Nyt ajattelin, että josko sieltä löytyisi vielä lisääkin sukulaisia.

Kärsimätön jälkikasvu

Öfverberg kertoo, että lapsenlapset ovat olleet hieman liian nopeatempoisia yrittäessään opettaa mummia tietokonemaailman saloihin.

– Alussa kun lapsenlapsia pyysin opettamaan, niin sehän meni niin nopeasti, että enhän minä kerennyt edes mukaan siihen. Se on heille niin selkeää, että se luistaa niin vikkelästi.

Lapsenlapset ovat olleet iloisen yllättyneitä, kun mummi on oppinut lähes tietokonenörtiksi henkilökohtaisessa opissa.

– Lapsenlapset ovat hämmästelleet, että mummi, tämänkikö sie ossaat, siehän olet aivan mestari, Öfverberg nauraa.