Nuorisotiloja vähällä käytöllä Kouvolassa – tilojen tulevaisuutta selvitetään

Osalle Kouvolan nuorisotiloista on ollut hankalaa houkutella kävijöitä. Kaupunki selvittää nyt, pitäisikö joitain tiloja sulkea ja siirtää työvoimaa vilkkaampiin nuorisotiloihin. Vaakalaudalla on muun muassa Sippolan nuorisotalon toiminta.

Nuorisotalo
Nuorisoa istuu ulkona
Juha Korhonen / Yle

Kouvola pohtii, kannattaako sen ylläpitää kaikkia nuorisotilojaan. Nuorisotiloja Kouvolassa on kaikkiaan kolmetoista kappaletta ja ne on tarkoitettu 12-17-vuotiaille.

Kaupungin nuorisopalvelu kartoittaa nuoristotilojen kävijämääriä, jotta resursseja osattaisiin kohdistaa oikein. Osassa tiloista nuoria käy paljon, toisissa on hiljaisempaa.

Esimerkiksi Sippolassa yläkouluikäisiä on vaikea houkutella alakoululla toimivaan nuorisotilaan, kun koulua käydään päivisin muualla. Kaupunki selvittää, kannattaisiko ohjaustoimintaa siirtää Sippolasta jollekin toiselle nuorisotilalle.

– Sippolalaisten nuoret käyvät paljon Myllykosken ja Inkeroisten nuorisotiloilla. He ovat kertoneet, että koulun jälkeen on helpompi jäädä koulun lähellä olevalle tilalle kuin matkustaa koulukyydillä kotiin Sippolaan ja järjestää sitten siellä päässä kyytiä oman kylän nuorisotilalle, kertoo nuorisopalveluista vastaava koordinaattori Maritta Rihu.

Sippolassa järjestetään tänään maanantaina keskustelutilaisuus nuorisotalon tulevaisuudesta. Paikalle toivotaan alueen nuoria ja heidän vanhempiaan.

Nuorisotilojen suosio aaltoliikettä

Sippolan kaltaisia vähemmän käytettyjä nuorisotiloja on myös Kaipiaisissa ja Jaalassa. Vilkkaimpia nuorisotiloja on kaupunkialueella Lehtomäessä, Eskolanmäessä ja Kuusankoskella.

– Nuorisotiloilla kävijöiden määrä on aaltoliikettä. Se on ymmärrettävää, että pienemmillä kylillä ei nuoria niin paljon olekaan, että kävijämäärät voisivat olla samassa suhteessa kuin kaupunkialueella. Sillehän me emme voi mitään, että kaikki nuoret eivät haluakaan nuorisotiloille tulla, Rihu sanoo.

Ensi viikolla Kouvolan pääkirjaston mediamajassa avautuu uusi nuorisotila, joka on avoinna keskiviikkoisin. Lisäksi vuosi sitten Ohjaamon yhteydessä kauppakeskus Valtarissa avattu yli 18-vuotiaiden nuorten aikuisten olohuone on ollut suosittu.

Inkeroisissa nuorisotila siirtyy uusiin tiloihin entiselle Anjalankosken lukiolle. Tämän toivotaan houkuttelevan nuoria, jotka tällä hetkellä ovat löytäneet kokoontumispaikakseen Inkeroisten kirjaston etenkin iltaisin sen omatoimiaikana.