Koe uusi yle.fi

Oikeus kumosi Aarnion matkustuskiellon – huomenna odotettavissa mammuttipäivä huumekäräjillä

Helsingin entinen huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio on vapaa matkustamaan. Huomenna käräjäoikeus kuulee syyttäjien järkälemäisen loppulausunnon.

Kotimaa
Jari Aarnio näppäilee puhelintaan.
Milla Vahtila / Yle

Jari Aarnion huume- ja virkarikosoikeudenkäynnin viimeinen viikko Helsingin käräjäoikeudessa alkoi Aarnion matkustuskiellon kumoamisella. Käräjäoikeuden mukaan perusteita matkustuskiellolle ei enää ole, eivätkä syyttäjät vastustaneet kumoamista.

Jutun yllätystodistajaksi sen loppuvaiheessa ilmaantuneen virolaisen Veikon videokuulemisen pitäisi toteutua oikeudessa puoliltapäivin.

Sen sijaan niin sanottua Malmin naista, jota epäillään Aarnion rikoskumppaniksi, ei käräjäoikeudessa aamupäivällä kuultu. Hän on ulkomailla.

Aamupäivä käydään vielä läpi syyttäjän kirjallista aineistoa ja televalvontatietoja.

Puolustus tuskastui televalvontatietojen vatkaamiseen

Jari Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi tuskastui, kun syyttäjät halusivat käydä yhä uudestaan läpi yksityiskohtaisesti tietoja puhelimien paikantumisesta ja Aarnion ja hänen alaistensa työvuoroja sekä epäiltyjä yhteydenottoja muihin huumejutuissa syytettyinä oleviin.

Leppiniemen mukaan televalvontatiedot ja tiedot työvuoroista osoittavat sen, mitä oikeudessa kuultavana olleet poliisit ja Aarnio ovat koko ajan kertoneet poliisin käytössä olevista tiedottajapuhelimista.

– Teletietojen perusteella ei voi tehdä tarinaa kuten te teette, sanoi Leppiniemi.

– Liittymät kulkevat yhden henkilön mukana, joka näyttää olevan sama, vastasi valtionsyyttäjä Mikko Männikkö.

Syyttäjän loppulausunto järkälemäinen paketti

Oikeudenkäynti jatkuu tiistaina syyttäjien loppulausunnolla. Männikkö arvioi, että loppulausunnossa on aineksia jopa iltaan asti kestävään istuntoon.

Koska oikeudenkäynti on kestänyt pitkään joutuvat syyttäjät Männikön mukaan kertaamaan oikeudenkäynnin alkuvaiheessa esiin tulleita asioita. Pääosan loppulausunnosta esittää kihlakunnansyyttäjä Pihla Keto-Huovinen.

Aarnio on koko ajan kiistänyt jyrkästi syyllisyyteensä. Käräjäoikeus antaa tuomion jutussa syksyllä.

Aarnion Trevoc-seurantalaiteyhtiöön liittyvän tuomion käsittely alkaa Helsingin hovioikeudessa toukokuussa ja jatkuu kesäkuun loppuun asti. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Aarnion viime kesäkuussa vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeuteen.