Hyppää sisältöön

Vuokramarkkinoilla armoton ristiriita – Vuokraturvan Metsola: Korotusehto on syytä syynätä

Uusien vapaarahoitteisten vuokrasopimusten vuokra määräytyy nykyisen markkinatilanteen mukaan, ja heikko taloustilanne hyödyttää uuden sopimuksen solmijaa.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Vanhojen vuokrasuhteiden vuokrat ovat vuokrasopimuksiin kirjattujen korotusehtojen armoilla, sanoo asuntoja välittävän Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola. Sen sijaan uusien vapaarahoitteisten vuokrasopimusten vuokra määräytyy nykyisen markkinatilanteen mukaan.

Näin heikko taloustilanne hyödyttää uuden sopimuksen solmijaa. Metsolan mukaan uusien sopimusten vuokrat kääntyivätkin laskuun viime syksynä. Jopa yksiöiden vuokria on joissain tapauksissa laskettu vuoden, parin takaisesta tasosta.

Vanhojen vuokrasopimusten vuokrat nousevat nopeasti, vaikka inflaatio on olematon. Metsola sanoo, että tähän löytyy syy vanhan vuokrasopimuksen vuokrankorotusehdosta, joka toisinaan on kääntöpuolella, joskus hyvin pienellä kirjoitettuna. Ehto voi olla esimerkiksi kuluttajahintaindeksi plus viisi prosenttia, yleisimmin kuitenkin kolme prosenttia. Ehdosta voi neuvotella – ennen allekirjoittamista.

Tällä politiikalla vanhojen sopimusten vuokrat ovat kovassa nousussa matalasta tai mitättömästä inflaatiosta huolimatta, ja vuokrataso nousee jopa yli kyseisen asunnon nykyisen markkinavuokran. Sen vuokran omistaja saisi, jos pitäisi etsiä uusi vuokralainen, kiteyttää Metsola.

.
.