1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Salaperäinen Veiko todisti Aarnio-käräjillä – kertoi toimittaneensa paksuja kirjekuoria

Salaperäinen Veiko, joka väittää tuoneensa virolaiselta rikollispäälliköltä rahaa Jari Aarniolle useita kertoja, saatiin kolmannella yrityksellä oikeuden eteen.

Kotimaan uutiset
Jari Aarnio
Jari Aarnio Timo Korhonen / AOP

Helsingin entisen huumepoliisin päällikön Jari Aarnion huume- ja virkarikosoikeudenkäynnin yllätystodistaja, virolainen Veiko, todisti käräjäoikeudessa maanantaina.

Veikon todistus nähtiin videoyhteydellä Saksasta. Veiko ei halunnut, että hänen kuvansa näkyy, mutta Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi vaati, että puolustuksen on voitava nähdä Veikon kasvot.

Veiko suostui todistamaan, kun hänelle kerrottiin, että hänen kasvonsa näkyvät vain tuomareille, syyttäjille ja puolustukselle.

Vatstahakoisesti todistanut Veiko sanoi olevansa varma siitä, että hän oli Aarnion oikeudessa mainitsema Veiko. Aarnio on kertonut, että Veiko toi hänelle varakkalta liikemieheltä liki 450 000 euroa palkkiota.

Veiko: Rahat eivät liikemieheltä

Veiko vahvisti, että hän toi Aarniolle kuoressa rahaa keväällä 2002. Veikon lapsuudenystävä Kalev, joka oli yksi Viron järjestäytyneen rikollisuuden isoimmista pomoista, pyysi häntä toimittamaan lähetyksen Aarniolle.

Veikon mukaan hän sai paksun kuoren tuntemattomalta mieheltä, vaalealta ja pitkältä "Kekeltä" ja antoi ne Aarniolle. Kerta ei ollut ensimmäinen.

– Olen luovuttanut sille [Aarniolle] muutaman kerran jotain, en tiedä, mitä se oli. Mulla ei ollut oikeutta avata paketteja. Jari sanoi, että niissä oli rahaa, ja niin arvelinkin.

Veikon mukaan myös Kalev kertoi, että kuorissa oli rahaa, mutta ei kertonut summia. Veikon mukaan Kalevilla ja Arniolla oli prostituutioon ja veropetoksiin liittyviä bisneksiiä.

– En ole tehnyt itse Jarin kanssa yhtään mitään. Kaikki perustuu Kalevin juttuihin. En ole saanut tarkempaa tietoa mistään muualta.

Veikon mukaan Aarnio järjesti asiat sillä tavoin, että ihmiset Suomessa saivat rauhassa toimia aineiden kanssa.

– Mielestäni se toimii vielä, en tiedä, onko Jari siellä, mutta se toimiii.

Veiko: Ei mitään Aarniota vastaan

Veiko sanoi, että hän ei varsinaisesti tuntenut Aarniota, mutta Aarnio oli kerran pidätyksen jälkeen käynyt uhkailemassa häntä pitkällä huumetuomiolla. Hän kuitenkin kiisti, että hänellä olisi jotain Aarniota vastaan.

– Mulla ei ole häntä vastaan mitään. En tule häntä mustamaalaamaan. Olisin halunnut, että ei tulisi syytteitä.

– En minä ole mikään sadisti, joka haluaisi ihmisen vankilaan. Miksi minun pitäisi sitä haluta?

Veiko sanoo tulleensa esiin vain se vuoksi, että kuuli kaverilta Aarnion maininneen hänen nimensä oikeudenkäynnissä ja sen jälkeen Seiska-lehti otti häneen yhteyttä.

– En ole halunnut mihinkään julkisuuteen tulla. Ei mua kiinnosta Jarin asiat.

Veiko ei halunnut kertoa kuinka paljon hänelle maksettiin haastattelusta, vaikka Riitta Leppiniemi sitä tivasi. Sen sijaan Veiko tivasi Leppiniemeltä tämän palkkaa.

Aarnio ei ottanut kantaa Veikon todistukseen. Hän on jo aiemmin kertonut, että ei tunne tätä Veikoa. Aarnio on koko ajan kiistänyt syyllisyytensä.