Nettistudio: Wallinheimo ja Kankaanniemi puolustavat opintorahan leikkaamista

Yle Jyväskylän Nettistudiossa kansanedustajat Sinuhe Wallinheimo (kok.) ja Toimi Kankaanniemi (ps.) sanovat molemmat, että opintotuen leikkaaminen on kohtuullista. Hallituksen asettama selvitysmies, Jyväskylän yliopiston professori Roope Uusitalo, on esittänyt mittavia leikkauksia opintorahaan.

Toimi Kankaanniemi
Sinuhe Wallinheimo (kok.) ja Toimi Kankaanniemi (ps.)

Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Roope Uusitalo aiheutti pienoisen myrskyn opintotukilinjauksillaan. Uusitalon linjauksilla on painoa, sillä hän teki linjauksensa hallituksen asettamana selvitysmiehenä.

Uusitalon pääajatus on se, että koulutus on investointi tulevaan. Opintoja ei hänen mielestään pitäisikään rahoittaa nykyiseen mittaan asti opintorahalla, vaan muuttaa tuki enemmän lainapainotteiseksi.

– Liki kaikilta väestöryhmiltä on jo leikattu, ja nyt ollaan ottamassa palkansaajiltakin, niin opiskelijoiden kohteluakin joudutaan katsomaan. Uusitalon esitystä pidän kyllä aika rajuna, ja se taisi mennä hallitusohjelmastakin yli, sanoo linjaa Toimi Kankaanniemi (ps.).

– Ilmainen koulutus on meidän upeimpia asioitamme. Yhdysvalloissa neljän vuoden koulutuksesta saatetaan lähteä 200 000 dollarin lainan kanssa. Leikkaukset ovat toki kivuliaita, mutta opintoraha, asumistuki ja opintolaina ovat kuitenkin yhteensä noin 1 100 euroa. Kyllä sillä tulee toimeen, mutta osa opiskelijoista on valmistuessaan nykyistä velkaisempia, sanoo Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo.

Wallinheimo painottaa myös sitä, että koulutuksen leikkaukset ovat kolmen puolueen yhteisen sopimisen tulosta.

– Ei meistä kukaan niistä tykkää. Mutta me olemme myös sopineet, että kokonaisveroaste ei nouse, ja se tarkoittaa leikkauksia, hän sanoo.

Paikallinen sopiminen tekee tuloaan

Työehtojen sopiminen työpaikoilla näyttää tekevän tuloaan. Nykyiset työehtosopimukset on solmittu liittojen välillä, ja niiden on väitetty jäykistävän työmarkkinoita.

– Yrityksissä itsessään tiedetään parhaiten miten missäkin tilanteessa pitäisi toimia. Ylätasolla tehdyt ratkaisut eivät välttämättä ole samaa kuin mitä yritysten arjessa kaivataan, Wallinheimo sanoo.

Toimi Kankaanniemen mukaan taas paikallisia sopimuksia on tehty kautta aikain.

– Tourulan tehtaalla tehtiin paikallisia sopimuksia jo silloin, kun Reijo Laitinen oli siellä pääluottamusmiehenä. Tätä tapahtuu totta kai nytkin, mutta se on periaatteessa laitonta. Me emme tietenkään voi siitä lähteä, että asioita tehdään laittomasti. Lakiin pitäisi kirjoittaa selkeät rajat paikalliselle sopimiselle, hän sanoo.

Hippoksen suunnitelmat lämmittävät – tuhansia työpaikkoja

Jyväskylän Hippokselle kaavailtu massiivinen liikunnan ja hyvinvoinnin keskittymä etenee. Lähes 300 miljoonan euron hankkeeseen on löytynyt myös yksityisten rahoittajien kiinnostusta.

– Upea suunnitelma. Myös siksi, että kaupungin noin 30 miljoonan euron panoksella voidaan vivuttaa kokonaisuus lähes kymmenkertaiseksi. Kaupungin panososuus menisi alueen infrastruktuuriin lähivuosina joka tapauksessa. Tässä on kyse tuhansista työpaikoista, Wallinheimo sanoo.

– Olen uutisten varassa tässä asiassa, mutta ilman muuta positiivisesta hankkeesta on kyse. Jyväskylän liikunnallinen imago vahvistuu, toteaa Kankaanniemi.