Töysän apteekkari haastaa pillereillään Helsingin yliopistollisen apteekinkin

Apteekkien oma lääkevalmistus on nykyään vähäistä. Suomessa on kuitenkin muutama apteekki, jotka valmistavat lääkkeitä muidenkin apteekkien tarpeisiin. Töysän apteekki Etelä-Pohjanmaalla haluaa pitää kiinni perinteisestä apteekkien erityisosaamisesta niin pitkään kuin mahdollista.

Kotimaa
Elina Järvenpää
Pasi Takkunen/Yle

Töysän apteekki on harvinaisuus Suomen apteekkien joukossa. Apteekilla on oma laboratorio, jossa valmistetaan tilauksesta muille apteekeille melatoniini- ja foolihappotabletteja ja päänsärkypulveria, hammaslääkäriasemille juurihoitotippoja ja omien apteekkien tarpeisiin yskänlääkkeitä.

– Apteekkien valmistamilla yskänlääkkeillä on edelleen kysyntää, toteaa Töysän apteekin apteekkari Elina Järvenpää.

Töysässä valmistetaan itse kehitettyä yskänlääkettä, jonka erikoisuus on se, että lääke liotetaan kuumaan veteen ja apteekkarin mukaan lääkkeen "ensivaikutelma on tymäkkä".

Perinteistä erikoisosaamista

Helsingin yliopistollisen apteekin lisäksi Suomessa on vain muutama apteekki, joissa on lääkkeiden niinsanottua sopimusvalmistusta eli ne valmistavat tilauksesta lääkkeitä muille apteekeille.

Töysän apteekille lääkkeiden valmistus on merkittävä osa liiketoimintaa. Se kattaa puolet liikevaihdosta. Apteekin 20 työntekijästä viisi työskentelee laboratoriossa.

– Meillä on sopimus lääkkeiden toimittamisesta 500 apteekin kanssa, ja haluamme pitää yllä perinteistä apteekkien erikoisosaamista niin pitkään kuin se on mahdollista, sanoo Elina Järvenpää.

Järvenpää sanoo Töysän apteekin olevan muutamine tuotteineen pieni tekijä Helsingin yliopistollisen apteekin rinnalla. Kokoerosta huolimatta asetelma on selvä.

– Me olemme kilpailijoita ja olen kiitollinen apteekkareille, jotka tilaavat meiltä lääkevalmisteita, vaikka valikoimamme onkin pieni.

Ex tempore -lääkkeitä tarvitaan aina

Apteekkien oma lääkevalmistus on nykyään vähäistä. Tarvetta lääkkeiden valmistamiseen ei enää ole entiseen malliin, kun teollisesti valmistettuja lääkkeitä on tarjolla miltei jokaiseen tarpeeseen ja lisäksi nykyisellä kustannusrakenteella lääkkeiden valmistaminen on huonosti kannattavaa.

Lääkärin määräämiä niinsanottuja ex tempore -lääkkeitäkin tarvitaan kuitenkin edelleen.

– Aina on erityisryhmiä, esimerkiksi lapset, joille tarvitaan joko vahvuuksiltaan tai muodoltaan erilaisia valmisteita, huomauttaa Järvenpää ja viittaa muutaman vuoden takaiseen influenssaepidemiaan, jolloin lapsille jouduttiin valmistamaan sopivaa lääkettä.

Lääkkeiden sopimusvalmistus vaatii apteekilta paljon. Toimintaa ja tiloja koskeva viranomaisohjeistus on tiukkaa.

– Moni apteekki onkin luopunut lääkkeiden valmistuksesta esimerkiksi siinä vaiheessa, kun on muutettu uusiin tiloihin, toteaa Järvenpää.

Keskittyminen jatkuu

Lääkkeiden valmistus on jo keskittynyt ja kehitys jatkuu edelleen. Ex tempore -lääkkeiden valmistus halutaan jatkossa keskittää Suomessa entistä harvempiin käsiin.

– Näin pystytään lääkevalmistuksessa takaamaan mahdollisimman korkea laatu ja osaamisen taso, Fimean apteekkivalvonnasta vastaava johtaja Eija Pelkonen kertoo.

Lainsäädäntömuutoksia valmistellaan jo, mutta ennen lopullisia muutoksia joudutaan odottamaan EU-tuomioistuimen linjauksia, joilla voi olla vaikutusta valmistuksen keskittämiseen. EU-tuomioistuimesta on saatu jo yksi ex tempore -lääkemääräystä koskeva päätös.

– Se ja toinen vielä käsittelyssä oleva tapaus tulevat vaikuttamaan kansalliseen lainsäädäntöömme, mutta vielä on aikaista sanoa miten. Kokonaisarvio tehdään sitten, kun toinenkin päätös EU-tuomioistuimesta on saatu, toteaa Pelkonen.