1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. museot

Kaakkois-Suomen museokokoelmat ehkä saman katon alle

Kaikilla alueen museoilla ei ole riittäviä tiloja esineiden hoitamiseen ja säilyttämiseen. Uuden kokoelmakeskuksen uskotaan myös helpottavan museokokoelmien saattamista digitaaliseen muotoon. Selvityksen pitäisi valmistua kesällä.

Esko Tirronen tunnetaan erityisesti ruiskulla valokuvamaisen tarkasti maalatuista naishahmoista. Kuva: Juha Korhonen / Yle

Museoesineiden hoito ja säilytys satetaan keskittää yhteen paikkaan Kaakkois-Suomessa. Kymenlaakson museon johtama selvitys yhteisen kokoelmakeskuksen perustamisesta on alkanut, ja selvityksen pitäisi valmistua kesällä.

Alueen museoilla on yli 200 000 esinettä, tuhansia taideteoksia sekä yli miljoona valokuvaa. Kaikilla museoilla ei kuitenkaan ole riittäviä tiloja esineiden hoitamiseen ja säilyttämiseen. Kokoelmakeskuksen uskotaan myös helpottavan museokokoelmien saattamista digitaaliseen muotoon, jolloin niihin voisi tutustua myös internetissä.

Tiloja yhdistämällä haetaan myös taloudellisia säästöjä. Hankkeen aikana selvitetään, millaisissa tiloissa museoesineitä säilytetään Kaakkois-Suomessa ja arvioidaan tilojen soveltuvuutta tarkoitukseen.