Helsinkiin kohoaa uusia rakennuksia nyt ennätystahtia – viime vuosi oli 2000-luvun vilkkain

Helsingin rakennustyömailla on riittänyt vilinää 2010-luvulla. Eniten asuntoja valmistui viime vuonna Arabianrantaan, Vattuniemeen, Kalasatamaan ja Jätkäsaareen.

Kotimaa
Talvinen rakennustyömaa Helsingin Jätkäsaaressa. Maan alle rakentuu pysäköintihalli.
Alueelle rakennettavan pysäköintihallin päälle tulee puisto. Kuva otettu Välimerenkadulta Länsiterminaalin suuntaan.Yle

Asuntorakentaminen Helsingissä oli viime vuonna vilkasta, selviää Helsingin kaupungin tietokeskuksen tilastojulkaisusta (siirryt toiseen palveluun). Rakennustöiden aloittamisen osalta vuosi oli 2000-luvun vilkkain. Vuoden aikana aloitettiin lähes 6 000 asunnon rakentaminen. Määrää voi pitää poikkeuksellisen suurena, sillä 2000-luvun edellinen ennätys vuodelta 2011 ylitettiin noin tuhannella asunnolla.

Vuoden aikana Helsinkiin valmistui kaikkiaan hieman yli 4 000 asuntoa, joka vastaa tietokeskuksen mukaan 2010-luvun keskimääräistä tasoa. Eniten asuntoja valmistui Arabianrantaan, Vattuniemeen, Kalasatamaan ja Jätkäsaareen. Lähes kymmenesosa asunnoista valmistui vanhoihin toimitiloihin käyttötarkoituksen muutoksen myötä.

Suurin osa valmistuneista asunnoista oli kerrostaloja. Noin puolet asunnoista oli omistusasuntoja, 39 prosenttia vuokra-asuntoja ja 12 prosenttia asumisoikeusasuntoja.

Myös toimitilarakentaminen on lisääntymässä. Toimitilaa valmistui viime vuoden aikana noin 200 000 kerrosneliömetriä, mikä on aikaisempiin vuosiin verrattuna keskimääräistä enemmän.