Suomen kulttuurirahaston apurahaa viittomakieliselle leikkiteatterille

Avustusta saavat myös muutama muu viittomakieleen liittyvät hanke. Suomen kulttuurirahastao jakoi tänä vuonna apurahoina ennätykselliset 25 miljoonaa euroa.

Yle Uutiset viittomakielellä
Noora Karjalainen seisomassa ulkona.

Suomen Kulttuurirahasto on avustuspäätöksissään huomioinut viittomakielisiä ja kuurosokeita.

Suurimman apurahan, 24 000 euroa, sai kuurosokea oikeustieteen maisteri Riku Virtanen väitöskirjatyötään varten. Teatteri Totti sai 14 000 euroa viittomakieliseen teatteritoimintaan.

6 000 euroa viittomakieliselle leikkiteatterille

Teatteri-ilmaisun ohjaaja Noora Karjalainen sai 6 000 euron apurahan yhdessä näyttelijä Silva Belghitin kanssa.

– Se oli yllätys. Tiesimme apurahaa hakiessamme, että taide-alalla vallitsee kova kilpailu. Anoimme siitä huolimatta, koska meistä meillä oli hyvät perustelut ja hyvä tarkoitus. Myöhemmin saimme ilmoituksen apurahan saamisesta, mikä oli positiivinen yllätys, Karjalainen iloitsee.

Kaksikon tarkoituksena on tehdä viittomakielistä leikkiteatteria alle kouluikäisille. Alkukesälle kaavailtu esitys nähdään Turussa, Helsingissä ja Jyväskylässä. Karjalaisen mukaan viittomakielistä lastenkulttuuria on Suomessa tarjolla todella vähän.

– Viittomakielisille lapsille ei ole tarjolla paljoa viittomakielisiä roolimalleja. Omalle äidinkielellä ei ole lastenohjelmia, lastentapahtumia on tarjolla todella vähän, kuten laistenkulttuuria yleensä. Kulttuuri on iso osa ihmisen identiteetin rakentamisesta ja sitä, miten löytää kieli ja yhteisö, johon kuulua. Samoin sosiaalisten taitojen ja yleensä elämään liittyvien asioiden oppimisessa. Elämää tulee käsitellä kulttuurin kautta, Karjalainen korostaa.