Pohjalaisnaiset esikuvina – heitä kaikkia yhdistää intohimo työhön

Naistenpäivän kunniaksi Pohjanmaan liitto on yhdessä Österbottens hantverk -yhdistyksen ja ruotsinkielisen Martta-liiton kanssa valinnut kymmenen pohjalaisnaista esikuviksi. Naiset edustavat eri aloja mutta heitä yhdistää käsityöläisyys. Naiset on valittu eri puolilta maakuntaa. Projektiin liittyy myös valokuvanäyttely, jossa jokainen nainen on kuvattu siinä ympäristössä ja asussa, missä itse on halunnut.

Käsityöyrittäjyys
Naiset esikuvana -hankkeen puuhanaiset Malin Wälitalo-Palo ja Ann-Sofi Backgren. Mukana myös esikuvista Ann-Maj Granstubb ja Eija Koski.
Naiset esikuvana -hankkeen puuhanaiset Malin Wälitalo-Palo ja Ann-Sofi Backgren. Mukana myös esikuvista Ann-Maj Granstubb ja Eija Koski.Anna Wikman/Yle

Kymmenen esikuvanaisen löytäminen ei projektin vetäjien mielestä ollut hankalaa. Päinvastoin. Sopivia pohjalaisnaisia olisi löytynyt vaikka kuinka paljon. Rajausta oli kuitenkin tehtävä ja nyt päädyttiin käsityöläisyysteemaan. Aiheeseen liittyy valokuvanäyttely, jossa on esillä kaikista kymmenestä naisesta otetut potrettikuvat. Naiset ovat valinneet kuvaustaustansa oman mieltymyksensä mukaan. Heidät on kuvannut maalahtelainen valokuvaaja Martina Uthardt.

Motivaatiota ja innostusta eteenpäin

Esikuvanaisten joukossa on vähäkyröläinen taiteilija Eija Koski, joka on tullut tunnetuksi himmeleistään. Koski on erittäin iloinen saamastaan arvostuksesta, ja hän sanoo sen motivoivan ja innostavan eteenpäin.

Taiteilijalta on ilmestynyt himmelikirja, jonka painokset on jo loppuunmyyty ja sitä käännetään parhaillaan japaniksi. Seuraavaksi hän ryhtyy tekemään himmelikirjaa ruotsiksi. Koski palasi vastikään Tokiosta, jossa hänellä oli yli kuudenkymmenen himmelin näyttely. Himmelit miellyttivät niin, että ne kaikki jäivät Japaniin.

Vähäkyröläinen himmeli-taiteilija Eija Koski halusi tulla kuvatuksi kimonossa himmeli kädessä.
Vähäkyröläinen himmeli-taiteilija Eija Koski halusi tulla kuvatuksi kimonossa himmeli kädessä.Anna Wikman/Yle

Mukana listauksessa on myös maalahtelaisen taidepaja Malaktan kantava voima Ann-Maj Granstubb, joka niin ikään oli iloisesti yllättynyt pääsystään esikuvaksi. Malaktassa yhdistyvät seka taiteen tekeminen että tuotantyhtiö.

Intohimon vallassa

Kaikkia kymmentä naista yhdistää intohimo omaan työhönsä. Koski ja Granstubb ovat molemmat jättäneet joitakin vuosia sitten vakityöpaikkansa ja lähteneet yrittäjiksi ja taiteilijoiksi. Kun aikaa olikin enemmän, alkoi tapahtua.

– Olin pitkällä virkavapaalla ja mulla oli silloin enemmän aikaa. Ja sitten kun sitä alkoi penkaista niin se lähti elämään, se leimahti!, kuvailee Eija Koski miten oma taiteilijuus nousi pintaan.

Maalahdessa sijaitseva Taidepaja Malaktan Ann-Maj Granstubb halusi olla kuvassaan luonnossa.
Maalahdessa sijaitseva Taidepaja Malaktan Ann-Maj Granstubb halusi olla kuvassaan luonnossa.Anna Wikman/Yle

Molemmat naiset ovat yhtä mieltä siitä, että kaikilla on tietenkin intohimo siellä jossakin. Se voi olla vain vähän piilossa, kun varsinkin naiset tuppaavat suorittamaan ja vaatimaan itseltään paljon. Myös oma heittäytyminen ja rohkeus lähteä tekemään jotakin uutta voi joskus olla vaikeaa.

– Olin silloin kymmenen vuotta nuorempi kuin nyt eikä ollut lapsia, että uskalsi lähteä ja tehdä jotakin hullua, muistelee Granstubb.

Vaikka molemmat naiset ovat lähteneet aikanaan uusille urille, se ei ole jokaisen kohdalla mahdollista eikä tarpeenkaan.

– Muistan sellaisen lauseen, että tee sitä työtä mitä rakastat tai sitten rakasta sitä työtä, jota teet, pohtii Koski.

Verkostoituminen kiinnostaa

Osana naisesikuvateemaa on aamupalatilaisuus, jossa osa esikuvanaisista kertoo ajatuksiaan mm. naisjohtajuudesta ja siitä, miten naista kuvataan mediassa.

Pohjanmaan liiton tasa-arvoryhmän puheenjohtaja Ann-Sofi Backgren kertoo, että tilaisuus varattiin hetkessä täyteen. Se kertoo hänen mielestään siitä, että naisten yhteisiä tapaamisia ja verkostojen muodostamista halutaan.

Hänen mukaansa naiset ovat jo paremmin lähteneet verkostoitumaan, mutta vieläkin enemmän hän soisi sitä tapahtuvan. Sekä Eija Koski että Ann-Maj Granstubb kertovat omistavansa ns. tukiryhmän, josta löytyy apua ja tukea kun sitä tarvitaan. He ovat kuitenkin molemmat samaa mieltä siitä, että yhteistyöverkosto voisi olla laajempikin.