Huoli maatiloista herätti auttamishalun: kansalaiskeräyksellä voisi maksaa tilojen sähkölaskut

Pohjoissavolainen yksityishenkilö etsii paraikaa tahoja, jotka pystyisivät järjestämään keräyksen. Kansalaisilta tullut palaute kertoo, että he olisivat valmiita auttamaan nopeastikin.

Kotimaa
Lehmiä navetassa
Sakari Partanen / Yle

Tuusniemeläinen Kirsti Juvonen on levittänyt Facebookissa sanaa maatilojen vaikeuksista. Hän otti yhteyttä sähköyhtiö Savon Voimaan kuultuaan Ylen uutisen maatilojen sähköjen katkaisusta, ja ilmoitti ajatuksestaan kerätä rahaa talousvaikeuksien kanssa kamppailevien maatilojen auttamiseksi.

– Aloitin viestin välittämisen omien Facebook-sivujeni kautta ja laitoin Savon Voimalle ensimmäisen viestin perjantaina ja toisen lauantaina. Siitä se alkoi. Sieltä on tullut 98-prosenttisesti sellaista viestiä ihmisiltä, että halutaan ehdottomasti auttaa ja nopeasti, Juvonen kertoo.

Juvonen etsii nyt luotettavaa tahoa, joka voisi järjestää kansalaiskeräyksen ja kanavoida rahat maatiloille. Hän kysyi asiaa Savon Voimalta, josta arvioidaan, että paras taho olisi Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK tai ProAgria.

– Ongelmissa olevien tilojen osalta kyse on isommista asioista kuin maksamattomista sähkölaskuista. Sen vuoksi paras taho tällaisen tuen kanavointiin on esimerkiksi MTK tai ProAgria, Savon Voiman henkilöstö-, markkinointi- ja viestintäjohtaja Minna Vierimaa sanoo.

Savon Voima: Kaikilla tiloilla on sähköt

Savon Voimalta kerrotaan, että tällä hetkellä kaikilla sen asiakkaina olevilla karjatiloilla on sähköt eikä eläimiä ole tästä johtuen saatettu vaaraan. Yhtiön mukaan sen tiedossa on kuitenkin kymmenkunta vakavissa maksuvaikeuksissa olevaa maatilaa Pohjois-Savossa.

– On yksittäisiä tiloja, joilla on hyvinkin suuria maksamattomia laskuja. Ne voivat olla vuodenkin olleet maksamattomia eli pitkäaikaisista asioista on kyse. Meidän kokemuksemme mukaan sähköyhtiö on ehkä kuitenkin velkojana hitain reagoija muihin velkojiin nähden. Olemme yrittäneet tehdä tässä taustalla jokaisen tällaisessa tilanteessa olevan tilan kanssa töitä, Vierimaa kertoo.

MTK Pohjois-Savon toiminnanjohtajan Jari Kauhasen mukaan viljelijöiden sähkölaskuongelmista on keskusteltu Savon Voiman kanssa tänään maanantaina ja sähköyhtiöllä on aitoa neuvotteluhalukkuutta ja tahtoa ratkaista tilanne.

Asiantuntija-apua tarjolla

Kauhanen kannustaa talousahdinkoon ajautuneita maatiloja hakemaan ajoissa apua ja neuvontaa. Hän muistuttaa, että maksut pitää laittaa tärkeysjärjestykseen, laatia tarkka arvio tuloista ja menoista sekä realistinen maksuaikataulu.

– Jos tilan omat voimavarat eivät riitä, niin voi hakea asiantuntija-apua ja neuvotella tilanteesta yhdessä pankin ja esimerkiksi ProAgrian asiantuntijoiden kanssa. Tämä tilanne ei kansalaiskeräyksellä oikene eikä järjesty. Maatalous on yritystoimintaa ja siinä pelataan yritystoiminnan pelisäännöillä, mutta jos omat voimavarat eivät riitä, niin rakennetaan turvaverkkoa siihen ympärille, Kauhanen sanoo.

Kirsti Juvonen uskoo, että kansalaiskeräyksellä voitaisiin auttaa tiloja selviämään pahimman yli.

– Sähkölaskujen maksamisella annetaan mahdollisuus toiminnan jatkumiselle, vaikka muitakin laskuja olisi jonossa. Jos apua aletaan antaa välittömästi, ei tule niin paljon konkursseja.