1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyytikot: Paperia tehdään edelleen liikaa – puheet auringonlaskun alasta silti turhia

Kaksi metsäteollisuutta seuraavaa analyytikkoa ennakoi, että paperikoneita tullaan vielä sulkemaan Euroopassa. Sellun ja pakkausmateriaalien kysyntä on kuitenkin sen verran vakaata, että puheet metsäteollisuuden kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja.

Kotimaan uutiset
Yle / Antti Kolppo

Kymmenen vuotta sitten suljetun Voikkaan tehtaan jälkeen Suomesta on suljettu useita paperitehtaita. Konsultointi- ja suunnitteluyhtiö Pöyryn laskelmien mukaan yksittäisiä paperikoneita on suljettu yhteensä 34 vuosina 2005–2015.

Voikkaan myötä UPM karsi kapasiteettiaan 400 000 tonnia aikakauslehtipaperia vuodessa. Samalla yhtiö kertoi leikkaavansa tuotantoa Kouvolan seudulla myös Kymin tehtaaltaan, josta lakkautettiin päällystettyä hienopaperia valmistanut paperikone 7. Leikkauksia yhtiö perusteli kannattavuuden parantamisella ja ylikapasiteetin karsimisella.

Paperin heikentyneestä hinnasta ja liikakapasiteetista oli puhuttu jo jonkin aikaa. Suuren tehtaan lopettaminen oli silti iso uutinen.

– Olihan se iso päätös, ja ensimmäisenä isona lakkautuksena nosti jonkin verran kulmakarvoja. Näin isoihin liikkeisiin ei oltu valmistauduttu, sanoo Evli Pankin analyytikko Markku Järvinen.

Ylikapasiteettia edelleen

Pohjola Pankin osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen arvioi, että ylikapasiteettia oli tuolloin vähintään 10 miljoonaa tonnia. Median murroksen myötä tuotantoa on leikattu ja volyymi on vähentynyt tasaisesti vuosittain.

– Ylikapasiteettia on edelleen Euroopassa. Yhtiöt eivät kerro kapasiteettinsa käyntiastetta, mutta ei se edelleenkään parhaalla mahdollisella tasolla ole. Trendi on ollut hyvin selvä: Mainonta on siirtynyt sähköisiin päätelaitteisiin ja sitä myötä lehtien sivumäärät ja tilaajamäärät ovat laskeneet, sanoo Parkkinen.

Myös Evli Pankin Markku Järvinen muistuttaa että Pohjois-Amerikassa paperin kysynnän lasku on jatkunut pidempään ja rajumpana kuin Euroopassa. Median käyttö on muuttunut pysyvästi, eikä vanhojen aikojen perään kannata hänen mukaansa enää haikailla. Järvinen arvioi, että ylikapasiteettia tullaan lopettamaan jatkossakin. Suomen tehtaatkaan eivät tule tältä välttymään.

– Sanomalehtipaperin kysyntä laski Euroopassa viime vuonna kahdeksan prosenttia ja päällystetyn aikakauslehtipaperin kuusi prosenttia. Ei ole näkyvissä, että suunta olisi kääntymässä. Sitä kautta ylikapasiteettia syntyy jatkuvasti, ja sitä pitää säännöllisesti sulkea jotta tasapaino säilyisi.

Sellun näkymät vakaat

Metsäteollisuudesta on puhuttu "auringonlaskun alana", mutta viime vuosina varsinkin sellun ja pakkausmateriaalien kysyntä on ollut hyvällä tasolla. Suomessa on kerrottu myös uusista investoinneista, muun muassa Äänekoskelle ja Kymin sellutehtaalle.

– Eivät suomalaisen puunkäytön ominaisuudet ole mihinkään kadonneet. Nyt se vain kohdistuu muualle kuin paperiin, toteaa Henri Parkkinen.

– Suomalaisten valtti on havupuihin perustuva pitkäkuitusellu, jonka ominaisuudet soveltuvat hyvin pakkauksiin. Suomessa on myös mekaanista sellukapasiteettia, jota muualla ei ole samalla tavalla. Kaupungistuminen ja väestönkasvu lisäävät pakkausten kysyntää edelleen, sanoo puolestaan Markku Järvinen.

Lue seuraavaksi