Maistuisiko toukkalounas? Kauppojen hyllyille voi pian päästä hyönteisiä

Hyönteisiä saatetaan myydä ruoaksi Suomessa parin vuoden kuluttua. Hyönteisten elintarvikekäytön turvallisuus puhuttaa tällä hetkellä EU:ssa. Maailmalla ala on suuressa kasvussa. Markkinoille tähtää myös suomalaisyritys, joka valmistaa alan teknologiaa ja hyönteisfarmeja.

Nämä banaaniletut ovat 20-prosenttisesti kotisirkkaa. Vieressä Buffalo-toukkia. Kuva: Juha Koronen / Yle

Hyönteisten myynti elintarvikkeena on Suomessa ainakin vielä toistaiseksi kiellettyä. Tämä johtuu EU:n asetuksesta, jota tosin kaikki maat eivät ole noudattaneet yhtä kiltisti kuin Suomi.

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa, Belgiassa ja Hollannissa ollaan jo pitkällä hyönteisruoan kanssa. Hyönteisfarmeja ja alan teknologiaa ulkomaille kauppaava Santtu Vekkeli sanoo Suomen tippuneen junasta hyönteisruokamarkkinoilla.

– Näissä kolmessa maassa on ruokakaupoissa tuotteita, on suuria ja keskisuuria yrityksiä huomattava määrä, niissä tehdään investointeja. Samalla kuluttajat ovat jo alkaneet tottumaan tähän toimintaan, Vekkeli toteaa.

Vekkelillä itsellään on kuuden hengen yritys Inkeroisissa Kouvolassa. Siellä valmistetaan elintarvikehyönteisten kasvatuslaitteita ja kokonaisia farmeja. Yritys pyörii tällä hetkellä pääasiassa aasialaisten sijoittajien rahoituksella. Ulkomaankauppa on tarkoitus aloittaa parin kuukauden sisällä.

– Aasia ja Amerikat ovat meidän markkina-alueemme. Osassa niistä alueista syödään luontaisesti paljon hyönteisiä, kun taas Yhdysvalloissa ja Kanadassa ala on lähtenyt matalalta tasolta tosi nopeaan kasvuun. Kasvu on vähintään tuplaantunut monena vuonna peräkkäin.

Suomessa halukkuutta hyönteisfarmariksi

Vekkeli kertoo, että jos lainsäädäntö sallisi, olisi kysyntää myös Suomessa. Esimerkiksi maanviljelijät olisivat valmiita laajentamaan tarjontaansa hyönteisiin.

– Nyt varsinkin viime aikoina, kun on ollut paljon huonoja uutisia maataloudesta, niin esimerkiksi monet sikafarmarit soittavat ja sanovat, että jotain pitäisi keksiä. He ovat tutkineet vaihtoehtoja ja hyönteiset ovat tulleet vastaan hyvänä bisneksenä muissa maissa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan hyönteisten elintarvikekäytön turvallisuus on tällä hetkellä kuuma puheenaihe EU:ssa. Esiin ovat nousseet muun muassa tuotannon hygieeninen laatu, allergiapotentiaali, liiallisen kitiinin saannin haitat ja hyönteisten sisältämät haitalliset tai myrkylliset aineet.

– Lainsäädännöllä pyritään varmistamaan se, että elintarvikkeet ovat kuluttajille turvallisia syödä. Yhdenkään hyönteisen turvallisuutta ei toistaiseksi ole arvioitu uuselintarvikeasetuksen vaatimusten mukaisesti, sanoo ylitarkastaja Sanna Viljakainen Evirasta.

Sirkat ja toukat kauppojen hyllyille 2018?

Syksyllä EU antoi uuden uuselintarvikeasetuksen, jota aletaan soveltaa vuonna 2018. Asetus ei Viljakaisen mukaan tuo hyönteisten elintarvikekäyttöön muutosta, mutta samalla siihen liittyvä ilmoitusmenettely helpottuu. Käytännössä, jos jonkin hyönteislajin todetaan olleen turvallisessa elintarvikekäytössä EU:n alueella vuodesta 1997, sitä ei lasketa uuselintarvikkeeksi ja se vapautuu tiukasta sääntelystä.

– Kukaan ei tarkalleen tiedä, minkälainen kevennetty menettely on. On kuitenkin todennäköistä, että farmien myynti helpottuu, koska hyönteiselintarvikkeiden myynti vapautuu. Kun yli kaksi miljardia ihmistä syö hyönteisiä, niin on mahdollista, että voidaan osoittaa niiden pitkäaikainen, turvallinen käyttö, sanoo Vekkeli.

Vekkelin omalta testifarmilta löytyy Belgiassa hyväksyttyjä lajikkeita, erilaista toukkia ja sirkkoja. Näiden hän uskoo lyövän läpi ensimmäisenä myös Suomessa, jos niiden turvallisuus pystytään todistamaan. Jos näin käy, sirkat ja toukat voivat löytyä kauppojen hyllyiltä parin vuoden sisällä.

– Silloin kaupoista löytyy kuivattuja hyönteisiä, hyönteisjauhetta, jauheesta tehtyjä elintarvikkeita, ensimmäisenä varmaankin suklaapatukoita maista, joissa myyntiä on tehty jo vuosia, Vekkeli toteaa.