Erkki Pirtolan valtava videokokoelma Kansallisgalleriaan?

Taiteilijan ja taiteen tallentajan Erkki Pirtolan yli 2000 videokasetin kokoelma saattaa päätyä Kansallisgalleriaan. Kaaosmaisen materiaalin läpikäyminen on valtava urakka.

kuvataide
Erkki Pirtola.
Erkki Pirtola 13.6.1999.Juha-Pekka Inkinen

Tammikuussa kuollut Erkki Pirtola tallensi suomalaista taide-elämää 30 vuoden ajan. Ainutlaatuisilla videonauhoilla on performansseja, ITE-taidetta, näyttelyiden avajaisia ja muuta taidehäppeningiä 80-luvulta lähtien. Videotaltionnit ovat kulttuuriaarre, mutta kokoelman järjestäminen on suururakka.

– Iso homma, josta ei selvitä ilman hyvää suunnitelmaa. Ehkä tunnistamistyöhön saadaan mukaan aikalaistahot, sanoo Kansallisgallerian amanuenssi Maritta Mellais Ylen Kulttuuricocktailin haastattelussa.

Noin 2000 videokasetin kokoelma on toistaiseksi muovipusseissa ja laatikoissa Pirtolan kotona. Kaseteissa ei useinkaan ole juuri mitään kirjoitusta, korkeintaan viitteellisiä kommentteja tyyliin "Imppu" tai "Felix". Kasetteja ei ole myöskään järjestetty kronologisesti.

– Erkki oli hirveän tuskissaan, kuinka epäjärjestelmällinen hän on, kertoo Pirtolan kollega ja ystävä Veli Granö.

Granö pohdiskelee, pitäisikö vanhojen partojen järjestää kokoontuminen, jossa nauhoja käydään läpi.

Erkki Pirtolan perikunta on tarjonnut kokoelmaa Kansallisgalleriaan. Luovuttaminen on vasta aietasolla ja vaatii Kansallisgallerian johtokunnan hyväksynnän. Mikäli Pirtolan materiaalit päätyvät Kansallisgalleriaan, siitä tulee todennäköisesti instituution historian suurin yksittäinen luokitteluhanke.

Kulttuuricocktailin artikkeli aiheesta