Ministeri järjestää puhuttelun Maaseutuviraston johdolle – tuet pahasti myöhässä

Lukuisat maanviljelijät ovat joutuneet talousvaikeuksiin EU-maataloustukien maksuviivästyksien takia. Tilanne on kärjistynyt niin, että viljelijät järjestävät traktorimielenosoituksen perjantaina Helsingissä.

Kotimaa
Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen
Ympäristöministeri Kimmo TiilikainenYle

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) aikoo puuttua maataloustukien jatkuvaan myöhästelyyn maanviljelijöille. Hän puhuttaa alkuviikosta tukien maksamisesta vastaavan Maaseutuviraston Mavin johtoa. Maaseutuviraston ylijohtajana toimii Leena Tenhola.

– Tulen Mavin johdon kanssa käymään tilannekatsauksen ja sen jälkeen ministeriössä hahmotellaan että miten tilanteeseen tartutaan, Tiilikainen kertoo Ylelle.

Mavi on joutunut siirtämään viime vuodelta peräisin olevia EU-maataloustukien maksatuksia viljelijöille useilla viikoilla eteenpäin. Lopputukien maksatus piti olla huhti– toukokuussa, mutta tietojen mukaan tukirahat ilmestyvät tilille reilusti myöhässä, viimeisimmät vasta juhannusviikolla.

Tilanne on pakottanut maatalousyrittäjät tekemään uusia maksujärjestelyjä ja neuvottelemaan lainoja uudelleen. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n mukaan maksatuksia on lykätty 250 miljoonan euron edestä puolella vuodella.

– Viivästyksiä on tullut taas monissa eri tukimuodoissa ja ne koskettaa monia tiloja. Tilanne on todella valitettava, Tiilikainen sanoo.

Tiilikainen haluaakin Maaseutuviraston johdolta kuulla, miten varmalla pohjalla nyt kerrotut aikataulut ovat, mikä asioissa mättää, koska viivästyksiä tuppaa tupsahtelemaan ja ennen kaikkea miten korjataan tilanne.

Kuinka korkea on luottamus Mavin johtoon tällä hetkellä?

– Juuri sen takia tällä Mavin johtoa tapaan, että pystytään käymään tuo keskustelu ja katsomaan missä nyt oikeastaan mennään, Tiilikainen kertoo.

Tiilikainen ei kuitenkaan halua ennakoida johtotapaamisen lopputulosta.

– Turha mennä asioiden edelle. Ensin täytyy tutkia ennen kuin hutkitaan.

Tiilikainen saattaa myöhästyä traktorimarssilta

Maanviljelijät ovat valmiit hutkimaan kaikki osalliset jo nyt. Viljelijät järjestävät traktorimielenosoituksen Helsingissä perjantaina talousahdingon vuoksi. MTK:n mukaan viljelijöiden kamelinkaulan katkaisi Maaseutuviraston päätös siirtää jälleen viljelijätukien maksatuksia.

Monen viljelijän mielestä ministeri Tiilikaisen olisi suotavaa olla paikalla vastaamassa kysymyksiin. On kuitenkin epävarmaa, että ennättääkö hän paikalle. Tiilikainen lentää tiistaina valtiovierailulle Japaniin ja palaa sieltä perjantaina. Paluuaikataulu on vielä auki, joten ministeriössä ei uskalleta luvata ministerin ehtimistä paikalle.

Traktorimarssi ja mielenosoitus pidetään Helsingin Senaatintorilla perjantaina kello 11-14. Paikalle odotetaan satoja traktoreita.